Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং ১২

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং ১২ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. ল্যান্স নায়েক নূর মোহাম্মদ শেখ কোন সেক্টরের অধীনে মুক্তিযুদ্ধে অংশগ্রহণ করেন?

a)
b)
c)
d)
Answer:

2. তথ্য অধিকার আইন কোন সালে চালু হয়?

a) ২০০২
b) ২০০৬
c) ২০০৯
d) ২০১১
Answer: ২০০৯

3. একনেক(ECNEC) এর প্রধান কে?

a) প্রধানমন্ত্রী
b) অর্থমন্ত্রী
c) বাণিজ্য মন্ত্রী
d) পরিকল্পনা মন্ত্রী
Answer: প্রধানমন্ত্রী

4. "বলাকা" কোন ফসলের নাম?

a) ধান
b) গম
c) পাট
d) টমেটো
Answer: গম

5. বাংলাদেশে কোন সালে বয়স্ক ভাতা চালু হয়?

a) ১৯৯৫
b) ১৯৯৬
c) ১৯৯৭
d) ১৯৯৮
Answer: ১৯৯৮

6. "নির্বাণ" ধারণাটি কোন ধর্মবিশ্বাসের সাথে সংশ্লিষ্ট?

a) হিন্দু
b) বৌদ্ধ
c) খ্রিষ্টান
d) ইহুদি
Answer: বৌদ্ধ

7. " panacea" means

a) Cure all
b) Pancreatic
c) Widespread disease
d) Gland
Answer: Cure all

8. The word 'culinary ' is related to -

a) Printing
b) Cooking
c) Dress
d) Musical instrument
Answer: Cooking

9. একটি আয়তক্ষেত্রের দৈর্ঘ্য ১৮ সে.মি. এবং প্রস্থ ১০ সে.মি.। আয়তক্ষেত্রটির দৈর্ঘ্য বৃদ্ধি করে ২৫ সে.মি. করা হলো। আয়তক্ষেত্রটির প্রস্থ কত হলে ক্ষেত্রফল অপরিবর্তিত থাকবে?

a) ৭.২ সে.মি.
b) ৭.৩ সে.মি.
c) ৭ সে.মি.
d) ৭.১ সে.মি.
Answer: ৭.২ সে.মি.
Explanation: অপরিবর্তিত অবস্থায় ক্ষেত্রফল ১৮✘১০=১৮০ বর্গসে.মি. ধরি, পরিবর্তীত অবস্থায় প্রস্থ ক সে.মি. ২৫✘ক =১৮০ বা,ক = ১৮০/২৫ ➤ক= ৭.২ সে.মি.

10. Cozy bear একটি -

a) চুক্তি
b) হ্যাকার গ্রুপ
c) বিনোদনকেন্দ্র
d) নদী
Answer: হ্যাকার গ্রুপ

We hope পরীক্ষা নং ১২ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report