Exams Study Jobs Teachers Shop

পরীক্ষা নং -২৩

Multiple Subjects 10 Questions By nazmunnaherasha30@gmail.com

পরীক্ষা নং -২৩ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কোনটি পানিতে দ্রবীভূত হয় না?

a) গ্লিসারিন
b) ফিটকিরি
c) সোডিয়াম ক্লোরাইড
d) ক্যালসিয়াম কার্বনেট
Answer: ক্যালসিয়াম কার্বনেট

2. ছায়াপথ তার নিজ অক্ষকে কেন্দ্র করে ঘুরে আসতে যে সময় লাগে তাকে কী বলে?

a) সৌর বছর
b) কসমিক ইয়ার
c) আলোক বর্ষ
d) পলিসার
Answer: কসমিক ইয়ার

3. কোথায় দিন রাত্রি সর্বত্র সমান?

a) মেরু অঞ্চলে
b) নিরক্ষ রেখায়
c) উত্তর গোলার্ধে
d) দক্ষিণ গোলার্ধে
Answer: নিরক্ষ রেখায়

4. উদ্ভিদের পাতা হলদে হয়ে যায় কিসের অভাবে?

a) নাইট্রোজেন
b) ফসফরাস
c) ইউরিয়া
d) পটাশিয়াম
Answer: নাইট্রোজেন

5. There is no alternative ____ training.

a) To
b) For
c) Than
d) Of
Answer: To

6. I cannot ____ to pay such high prices.

a) Able
b) But
c) Try
d) Afford
Answer: Afford

7. কোন গোষ্ঠী থেকে বাঙালি জাতির প্রধান অংশ গড়ে উঠেছে?

a) নেগ্রিটো
b) ভোটচীন
c) দ্রাবিড়
d) অস্ট্রিক
Answer: অস্ট্রিক

8. ঢাকা সর্বপ্রথম কবে বাংলার রাজধানী স্থাপিত হয়?

a) ১২০৬ খ্রি.
b) ১৬০০খ্রি.
c) ১৬১০খ্রি.
d) ১৫৫৬ খ্রী.
Answer: ১৬১০খ্রি.

9. Julia has been ill ____ three months.

a) Since
b) About
c) In
d) For
Answer: For

10. The verb of the word" Short".

a) Enshort
b) Shorten
c) Shorted
d) Shorting
Answer: Shorten

We hope পরীক্ষা নং -২৩ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report