Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

নিবন্ধন স্পেশাল মডেল টেস্ট -৫

NTRCA Exam 40 Questions By প্রতিদিন পড়া প্রতিদিন পরীক্ষা

নিবন্ধন স্পেশাল মডেল টেস্ট -৫ For those studying or preparing for, this page contains 40 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Teacher said, "The earth --- round the sun".

a) moves

b) moved

c) has moved

d) will be moving

Answer: moves

2. Rabindranath's stories often --- surprise endings.

a) had

b) have

c) has

d) have had

Answer: have

3. Karim --- to school regularly.

a) going

b) went

c) goes

d) had gone

Answer: goes

4. Alam always --- the truth.

a) speak

b) speaks

c) spoken

d) spoked

Answer: speaks

5. He -- tennis once or twice a week.

a) is usually playing

b) plays usually

c) usually plays

d) is playing usually

Answer: usually plays

6. When water ---, it turns into ice.

a) froze

b) would freeze

c) will freeze

d) freezes

Answer: freezes

7. I still feel very tired --- in the morning.

a) when I wake up

b) as I wake up

c) when I will wake up

d) while I wake up

Answer: when I wake up

8. The baby --- because it is hungry now.

a) is

b) cries

c) is crying

d) are

Answer: is crying

9. Do not make a noise while your father ---.

a) is being slept

b) is sleeping

c) asleep

d) has slept

Answer: is sleeping

10. Apparently, Suchi --- married in May but she hasn't invited me!

a) is getting

b) gets

c) will get

d) will have got

Answer: is getting

11. Just now he --- his dinner but he says he 'll see you when he 's finished.

a) had

b) is having

c) has had

d) was having

Answer: has had

12. Do you like Paris? I don't know. I -- there.

a) never sent

b) didn't go

c) never gone

d) haven't been

Answer: haven't been

13. Everything is going well. We --- any problems so far.

a) didn't have

b) don't have

c) haven't had

d) won't have

Answer: haven't had

14. We (not have) a holiday since the beginning of the year.

a) did not have

b) have not had

c) had not had

d) are not having

Answer: have not had

15. Dolly (to be) ill for about fortnight.

a) has been

b) was

c) is

d) has

Answer: has been

16. I 'm a teacher, I -- a teacher for 12 years.

a) am being

b) was

c) am

d) have been

Answer: have been

17. Jesmin has lost her passport again. It is the 2nd time this ---.

a) has happened

b) happens

c) happened

d) had happened

Answer: has happened

18. He --- for five hours and is still sleeping.

a) slept

b) was sleeping

c) has slept

d) has been sleeping

Answer: has been sleeping

19. --- English since I was twelve.

a) I 'm learning

b) I have been learning

c) I learn

d) I 've learned

Answer: I have been learning

20. He --- go to his office yesterday.

a) does not

b) did not

c) do not

d) has not

Answer: did not

21. Raju --- here yesterday.

a) has come

b) will come

c) came

d) come

Answer: came

22. He --- for Dhaka yesterday.

a) Left

b) leaves

c) has lef

d) none

Answer: Left

23. What you (to do) last night?

a) did you

b) you did

c) did you do

d) had you done

Answer: did you do

24. I --- to hospital last Sunday.

a) had to go

b) have gone

c) have to go

d) had go

Answer: had to go

25. David Hockney --- in 1937 in Bradford a town in the north of England.

a) born

b) has born

c) is born

d) was born

Answer: was born

26. Which one is correct?

a) The old man died yesterday.

b) The old man has died yesterday.

c) The old man had died yesterday.

d) The old man was died yesterday.

Answer: The old man died yesterday.

27. Which one is the correct sentence?

a) He has come last night.

b) He had been coming last night.

c) He came last night.

d) He had come last night.

Answer: He came last night.

28. Select the correct sentence.

a) The child was born yesterday.

b) The child has born yesterday.

c) The child has been born yesterday.

d) The child had been born yesterday.

Answer: The child was born yesterday.

29. As soon as I --- the bell ringing, I opened the door.

a) was hearing

b) am heard

c) have heard

d) heard

Answer: heard

30. My uncle arrived while I -- the dinner.

a) was cooking

b) would cook

c) cook

d) had cooked

Answer: was cooking

31. The accused person confessed that he --- the car.

a) stole

b) had stolen

c) would stolen

d) stolen

Answer: had stolen

32. He tried to make it appear that she --- suicide.

a) had committed

b) committed

c) was committing

d) would commit

Answer: had committed

33. She told that she (visit) London next month.

a) visited

b) will visit

c) had visited

d) would visit

Answer: would visit

34. He said that he --- the previous day.

a) has come

b) had come

c) came

d) arrived

Answer: had come

35. An intensive search was conducted by the detective to locate those criminals, who ---.

a) have been escaping

b) are escaping

c) had escaped

d) have had escaped

Answer: had escaped

36. He thanked me for what I (do).

a) had done

b) doing

c) have done

d) done

Answer: had done

37. Hardly had we taken shelter under a big tree ----.

a) then the storm started

b) when the storm starts

c) then the storm starts

d) when the storm started

Answer: when the storm started

38. No sooner had they gone outside than it --- raining.

a) is started

b) has started

c) started

d) had started

Answer: started

39. She told me his name after he ---.

a) Left

b) had Left

c) has Left

d) has been leaving

Answer: had Left

40. I came home after the rain ---.

a) stopped

b) stop

c) was stop

d) had stopped

Answer: had stopped

We hope নিবন্ধন স্পেশাল মডেল টেস্ট -৫ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Online · instant answers

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.