Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা

NTRCA Exam 25 Questions By Chittagong College

শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা For those studying or preparing for, this page contains 25 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. অদিতি' শব্দের সমার্থক শব্দ নয় কোনটি?

a) ক্ষিতি

b) অবনি

c) নীর

d) পৃথিবী

Answer: নীর

2. তত্ত্ববোধিনী পত্রিকার সম্পাদক কে ছিলেন?

a) বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

b) প্যারিদাস মিত্র

c) ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

d) অক্ষয়কুমার দত্ত

Answer: অক্ষয়কুমার দত্ত

3. দুবার জন্মে যা

a) দ্বৈত জন্ম

b) দ্বিজ

c) দ্বিজন্ম

d) পুনর্জন্ম

Answer: দ্বিজ

4. এ বিশ্বকে এ শিশুর বাসযোগ্য করে যাব আমি' পঙক্তির রচিয়তা কে?

a) জীবনানন্দ দাশ

b) সুকান্ত ভট্টাচার্য

c) নজরুল ইসলাম

d) শামসুল হক

Answer: সুকান্ত ভট্টাচার্য

5. কোনটি শুদ্ধ বানান?

a) দুষণ

b) দূষণ

c) দূশন

d) দুশন

Answer: দূষণ

6. 'পাখির ডাক' এক কথায় প্রকাশ কি?

a) হ্রেষা

b) কেকা

c) অজিন

d) কূজন

Answer: কূজন

7. লোকটি দরিদ্র কিন্তু সৎ' - এ বাক্যে কিন্তু হলো-

a) সংকোচক অব্যয়

b) সংযোজক অব্যয়

c) অনম্বয়ী অব্যয়

d) অনুকার অব্যয়

Answer: সংকোচক অব্যয়

8. চাদের হাট কথাটির অর্থ কি?

a) পূর্ণিমা রাত

b) জ্যোৎস্না

c) আনন্দের প্রাচুর্য

d) কচিকাচার মেলা

Answer: আনন্দের প্রাচুর্য

9. চানাচুর' শব্দটি কোন ভাষা থেকে বাংলা ভাষায় এসেছে?

a) চীনা

b) হিন্দি

c) উর্দু

d) আরবি

Answer: হিন্দি

10. The headmaster is the ----- person in the village.

a) better

b) wisest

c) best

d) wise

Answer: wisest

11. what is the antonym of "famous"

a) Illiterate

b) obscure

c) immature

d) opaque

Answer: obscure

12. Choose the correct spelling?

a) Ascertain

b) Assertain

c) Asartain

d) Asertain

Answer: Ascertain

13. Harvest is related to

a) tractor

b) stockpile

c) crop

d) autumn

Answer: crop

14. Mankind means -

a) the people in general

b) kind men

c) the male kind

d) the human species

Answer: the human species

15. অবাক কাজ এর ইংরেজি

a) The wonderful work

b) The beautiful work

c) The work wonderful

d) What is strange?

Answer: The wonderful work

16. What is the antonym of 'Gentle'

a) Rude

b) Clever

c) Modest

d) Harsh

Answer: Harsh

17. Competent' means means

a) competitive

b) communicative

c) forceful

d) able

Answer: able

18. The opposite of 'Purchase'

a) produce

b) procure

c) sell

d) buy

Answer: sell

19. The opposite of 'Friendship'

a) loggerheads

b) enmity

c) dislike

d) bitterness

Answer: enmity

20. What is the correct antonym of 'panic'?

a) dence

b) relax

c) sit

d) laugh

Answer: relax

21. Everybody longs ---- happiness.

a) in

b) for

c) from

d) over

Answer: for

22. Pass for' means

a) allow

b) brush aside

c) qualify

d) accept to be

Answer: accept to be

23. He said,'What a pity' বাক্যের indirect speech -

a) He exclaimed that it is great pity

b) He exclaimed that is very pity

c) He exclaimed that it is a great pity

d) He exclaimed that it was a great pity

Answer: He exclaimed that it was a great pity

24. Hardly' means -

a) scarely

b) positively

c) frequently

d) very often

Answer: scarely

25. Optimist is to cheerful as pessimist is to

a) mean

b) helpful

c) gloomy

d) petty

Answer: gloomy

We hope শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Online · instant answers

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.