Exams Study Jobs Teachers Shop

Parts Of Speech (স্কোর কমেন্টে জানাবেন প্লিজ)

NTRCA Exam 20 Questions By সকল চাকরির পূর্ণাঙ্গ প্রস্তুতি ও ফ্রি পরীক্ষা

Parts Of Speech (স্কোর কমেন্টে জানাবেন প্লিজ) For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. He failed the test many times --- he did not stop trying.

a) so
b) but
c) although
d) as
Answer: but

2. You may accept the job on offer --- you may wait for a better job.

a) till
b) until
c) or
d) but
Answer: or

3. The population problem will become huge, --- birth control is adopted.

a) unless
b) as
c) untill
d) if
Answer: unless

4. While going to office, take your umbrella --- it rains.

a) else
b) if not
c) in case
d) if
Answer: in case

5. The flight will take off--- that the weather is good.

a) if
b) unless
c) until
d) provided
Answer: provided

6. Hurry up --- you will be late.

a) or
b) though
c) but
d) and
Answer: or

7. She was absent --- her cold.

a) despite
b) because of
c) because
d) in spite of
Answer: because of

8. What part of speech expresses a mild or sudden burst of emotion?

a) Interjection
b) Preposition
c) Conjunction
d) Adjective
Answer: Interjection

9. Alas! I am undone. Here 'alas' is ---?

a) Noun
b) Adverb
c) Preposition
d) Interjection
Answer: Interjection

10. The word 'heartening' is a/an --?

a) Noun
b) Adjective
c) Verb
d) Adverb
Answer: Adjective

11. 'Perfectly' is :

a) Noun
b) Adjective
c) Verb
d) Adverb
Answer: Adverb

12. 'Water' is an example of ---?

a) Verb
b) Conjunction
c) Adverb
d) Preposition
Answer: Verb

13. The word 'Productivity' is a/an ---?

a) Noun
b) Verb
c) Adjective
d) Adverb
Answer: Noun

14. Which one is not an adjective?

a) Intelligent
b) Poor
c) Brevity
d) Cunning
Answer: Brevity

15. Which one is an adjective?

a) Simplicity
b) Clever
c) Briefly
d) Importance
Answer: Clever

16. Which one is the verb?

a) Closely
b) Openness
c) Openly
d) Reopen
Answer: Reopen

17. Which one is the adverb?

a) Slow
b) Slowly
c) Weak
d) Weakness
Answer: Slowly

18. The word 'reproduction' is ---?

a) A noun
b) An adverb
c) A verb
d) An adjective
Answer: A noun

19. 'Genocide' is ---?

a) A preposition
b) A noun
c) A verb
d) An adjective
Answer: A noun

20. The word 'Vital' is :

a) An adverb
b) A noun
c) A verb
d) An adjective
Answer: An adjective

We hope Parts Of Speech (স্কোর কমেন্টে জানাবেন প্লিজ) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report