Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

১২তম কলেজ নিবন্ধন মডেল টেস্ট ২০১৫

NTRCA Exam 20 Questions By University of Dhaka

১২তম কলেজ নিবন্ধন মডেল টেস্ট ২০১৫ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলা ভাষা ও সাহিত্যের প্রাচীনতম শাখা কোনটি?

a) ছোটগল্প

b) নাটক

c) কাব্য

d) উপন্যাস

Answer: কাব্য

2. 'আকাশ' শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি?

a) অন্তরীক্ষ

b) বিভু

c) প্রভাকর

d) সুধাকর

Answer: অন্তরীক্ষ

3. সর্বজনের হিতকর- এককথায় কী হবে?

a) সর্বজনীন

b) সার্বজনীন

c) বিশ্বজনীন

d) সর্বহিতকর

Answer: সর্বজনীন

4. নতুন শব্দ গঠন করে-

a) সন্ধি ও সমাস

b) সন্ধি ও কারক

c) সমাস ও পদ

d) প্রত্যয় ও পুরুষ

Answer: সন্ধি ও সমাস

5. বাগযন্ত্রের অংশ নয় -

a) দাঁত

b) তালু

c) কান

d) নাক

Answer: কান

6. The judge acquitted him...the charge.

a) from

b) of

c) on

d) in

Answer: of

7. 'Null and void' means-

a) Invalid

b) valid

c) lawful

d) incorrect

Answer: Invalid

8. The correct sentence is-

a) Two thirds of it is fine.

b) Two third of it is fine.

c) Two thirds of it are fine.

d) Two third is fine.

Answer: Two thirds of it is fine.

9. It.....since morning.

a) rains

b) has rained

c) has been raining

d) will be raining

Answer: has been raining

10. The antonym of 'belligerent' is-

a) bellicose

b) pugnacious

c) peaceful

d) silent

Answer: peaceful

11. ২০ টি কমলার ২০% পচা হলে, ভাল কমলার সংখ্যা নিচের কোনটি?

a) ৪ টি

b) ৮ টি

c) ১৬ টি

d) ২০ টি

Answer: ১৬ টি

12. বার্ষিক শতকরা কত হার সুদে ৪২৫ টাকা ৩ বছরে সুদে-আসলে ৪৭৬ টাকা হবে?

a) ৩%

b) ৬%

c) ৫%

d) ৪%

Answer: ৪%

13. 125° কোণের সম্পূরক কোণ কত?

a) 35°

b) 235°

c) 145°

d) 55°

Answer: 55°

14. 7√3 সংখ্যা কোন ধরনের সংখ্যা?

a) জটিল সংখ্যা

b) মূলদ সংখ্যা

c) অমূলদ সংখ্যা

d) বাস্তব সংখ্যা

Answer: অমূলদ সংখ্যা

15. একটি আয়তাকার ক্ষেত্রের দৈর্ঘ্য বিস্তারের ৩ গুণ। দৈর্ঘ্য ৪৮ মিটার হলে, ক্ষেত্রফল পরিসীমা কত?

a) ৬৪ মিটার

b) ১২৮ মিটার

c) ৯৬ মিটার

d) ২২৮ মিটার

Answer: ১২৮ মিটার

16. 'Big Apple' বলা হয় কোন শহরকে?

a) বেলজিয়াম

b) রোম

c) নিউইয়র্ক

d) গ্রেট ব্রিটেন

Answer: নিউইয়র্ক

17. নিচের কোন দেশটি OPEC এর সদস্য নয়?

a) আলজেরিয়া

b) ফ্রান্স

c) ইরান

d) লিবিয়া

Answer: ফ্রান্স

18. কম্পিউটারের মূল মেমোরি তৈরি হয় কি দিয়ে?

a) আয়রন

b) সিলিকন

c) কার্বন

d) অ্যালুমিনিয়াম

Answer: সিলিকন

19. জাপানের পার্লামেন্টের নাম কী?

a) ডায়েট

b) সীম

c) পার্লামেন্ট

d) মজলিস

Answer: ডায়েট

20. 'কুতুব মিনার' কোথায় অবস্থিত?

a) চীন

b) ভারত

c) বাংলাদেশ

d) বার্মা

Answer: ভারত

We hope ১২তম কলেজ নিবন্ধন মডেল টেস্ট ২০১৫ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha