Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

আগুন 🔥

NTRCA Exam 10 Questions By Asopori Academy

আগুন 🔥 For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. কুমিল্লার পূর্ব নাম কি?

a) ময়নামতি

b) রোহিত গিরি

c) লোরচনী

d) ত্রিপুরা

Answer: ত্রিপুরা

2. জীবনী কোন পদ?

a) বিশেষ্য

b) বিশেষণ

c) সর্বনাম

d) ক্রিয়া

Answer: বিশেষণ

3. NATO কোন সালে গঠিত হয়?

a) ১৯৪৪

b) ১৯৪৫

c) ১৯৪২

d) ১৯৪৯

Answer: ১৯৪৯

4. ফিফা গঠন কবে?

a) ১৯৩৯

b) ১৯০৪

c) ১৯০৬

d) ১৯০৮

Answer: ১৯০৪

5. পানি কোন ভাষার শব্দ?

a) হিন্দি

b) উর্দু

c) ফার্সি

d) বাংলা

Answer: হিন্দি

6. Rohim is a good boy. Here Good "is

a) Noun

b) pronoun

c) verb

d) adjective

Answer: Noun

7. চাবি কোন ভাষার শব্দ?

a) ফরাসি

b) ফারসি

c) চিনা

d) গুজরাটি

Answer: চিনা

8. ছাদে বৃষ্টি পড়ে। এটা কোন কারকের উদাহরণ?

a) অপাদান

b) অধিকরণ

c) করুন

d) সম্প্রদান

Answer: অধিকরণ

9. আমি মনে হয় বেশি দিন বাঁচবো না। এই বাক্যে কি প্রকাশ পেয়েছে?

a) ইচ্ছা

b) অনুভূতি

c) সম্ভাবনা

d) একাকিত্ব

Answer: সম্ভাবনা

10. পাণিনি কে ?

a) বৈকরণবিদ

b) রাজনীতিবিদ

c) অর্থনীতিবিদ

d) ভাষাবিদ

Answer: বৈকরণবিদ

We hope আগুন 🔥 these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha