Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

দক্ষিণ আমেরিকা মহাদেশ (পর্ব -০৫)

Other Topics 11 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

দক্ষিণ আমেরিকা মহাদেশ (পর্ব -০৫) For those studying or preparing for, this page contains 11 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. আয়তনে দক্ষিণ আমেরিকার বৃহত্তম দেশ কোনটি?

a) আর্জেন্টিনা

b) পেরু

c) ব্রাজিল

d) কিউবা

Answer: ব্রাজিল

2. কোন দেশটি ভেনিজুয়েলার প্রতিবেশী রাষ্ট্র নয়?

a) গায়ানা

b) বলিভিয়া

c) ব্রাজিল

d) কলাম্বিয়া

Answer: বলিভিয়া

3. উরুগুয়ের রাজধানীর নাম কী?

a) মন্টিভিডিও

b) সান্টিয়াগো

c) বোগোটা

d) আসনসিওন

Answer: মন্টিভিডিও

4. পেরুর রাজধানী কোথায়?

a) বুয়েন্স আয়ার্স

b) লিমা

c) কারাকাস

d) হাইতি

Answer: লিমা

5. কিটো কোন দেশের রাজধানী?

a) ইকুয়েডর

b) উরুগুয়ে

c) পেরু

d) প্যারাগুয়ে

Answer: ইকুয়েডর

6. দক্ষিণ আমেরিকার অবস্থিত নয় কোন দেশটি?

a) চিলি

b) প্যারাগুয়ে

c) আলবেনিয়া

d) সুরিনাম

Answer: আলবেনিয়া

7. বিশ্বের সর্বাপেক্ষা সরু দেশ (Narrowest country) …

a) পেরু

b) মেক্সিকো

c) মাদাগাস্কার

d) চিলি

Answer: চিলি

8. কোন দেশটি একটি স্থলবেষ্টিত দেশ?

a) বলিভিয়া

b) উরুগুয়ে

c) আর্জেন্টিনা

d) গায়ানা

Answer: বলিভিয়া

9. চিলির একটি দীর্ঘ সমুদ্র উপকূল রয়েছে...

a) Black Sea

b) Atlantic Sea

c) Pacific Ocean

d) Meisterranean Sea

Answer: Pacific Ocean

10. কলোম্বিয়ার রাজধানীর নাম কী?

a) Bogota

b) Caracas

c) Nicaragua

d) Beijing

Answer: Bogota

11. আন্দিজ পর্বতমালা কোন মহাদেশে অবস্থিত?

a) উত্তর আমেরিকা

b) দক্ষিণ আমেরিকা

c) ইউরোপ

d) আফ্রিকা

Answer: দক্ষিণ আমেরিকা

We hope দক্ষিণ আমেরিকা মহাদেশ (পর্ব -০৫) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha