Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

পর্বতশৃঙ্গ ও গিরিপথ (পর্ব -০৮)

Other Topics 10 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

পর্বতশৃঙ্গ ও গিরিপথ (পর্ব -০৮) For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. পৃথিবীর দীর্ঘতম পর্বতশ্রেণি কোনটি?

a) হিমালয় পর্বতমালা

b) এ্যটলাস পর্বতমালা

c) আন্দিজ পর্বতমালা

d) আল্পস পর্বতমালা

Answer: আন্দিজ পর্বতমালা

2. ইউরোপের উচ্চতম পর্বতশ্রেণি-

a) ভলগা

b) লাগদা

c) আল্পস

d) লাটভিয়া

Answer: আল্পস

3. অলিভ পর্বতটি কোথায় অবস্থিত?

a) পাকিস্তান

b) জেরুজালেম

c) ইয়েমেন

d) ইরাক

Answer: জেরুজালেম

4. কোন দেশকে হিমালয় কন্যা বলা হয়?

a) নেপাল

b) ভুটান

c) চীন

d) ভারত

Answer: নেপাল

5. এভারেস্ট শৃঙ্গের উচ্চতা কত?

a) ৮৪৩০ মিটার

b) ৮৮৪৮ মিটার

c) ৮৮৪০ মিটার

d) ৮০০০ মিটার

Answer: ৮৮৪৮ মিটার

6. এভারেস্ট শৃঙ্গে আরোহণকারী প্রথম ব্যক্তি কে?

a) Musa Ibrahim

b) Edmund Hillary

c) Jorden Romero

d) Mona Mulepati

Answer: Edmund Hillary

7. প্রথম কোন ভারতীয় এভারেস্ট শৃঙ্গে আরোহণ করেন?

a) অবতার সিং

b) শিপ্রা মজুমদার

c) নিশাত

d) কেউ না

Answer: অবতার সিং

8. এভারেস্ট জয়ী প্রথম বাঙ্গালী কে?

a) নিশাত মজুমদার

b) সত্যব্রত দাম

c) মুসা ইব্রাহিম

d) ওয়াসফিয়া নাজরিন

Answer: সত্যব্রত দাম

9. মুসা ইব্রাহিম কিসে খ্যাতি লাভ করে?

a) দৌড়ে

b) এভারেস্ট শৃঙ্গে আরোহণ

c) দাবায়

d) সাঁতারে

Answer: এভারেস্ট শৃঙ্গে আরোহণ

10. এভারেস্ট বিজয়ী প্রথম বাংলাদেশী নারী কে?

a) রানী হামিদ

b) শারমিন সুলতানা শিরিন

c) জান্নাতুল ফেরদৌস

d) নিশাত মজুমদার

Answer: নিশাত মজুমদার

We hope পর্বতশৃঙ্গ ও গিরিপথ (পর্ব -০৮) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha