Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

English Grammer (Part-4) - সমাজ সেবা অধিদপ্তর নিয়োগ প্রস্তুতি

Other Topics 20 Questions By BSC, Bank & Govt Job Preparation

English Grammer (Part-4) - সমাজ সেবা অধিদপ্তর নিয়োগ প্রস্তুতি For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Choose the correct sentence.

a) Neither of the boys have done their homework.

b) Neither of the boys has done his homework.

c) Neither of the boys have done his homework.

d) Neither of the boys has done their homework.

Answer: Neither of the boys has done his homework.

2. The word "Obdurate" means—

a) Flexible

b) Stubborn

c) Honest

d) Intelligent

Answer: Stubborn

3. Choose the antonym of "Ephemeral".

a) Fleeting

b) Temporary

c) Permanent

d) Fragile

Answer: Permanent

4. What does "To bell the cat" mean?

a) To take a great risk for the benefit of others

b) To deceive someone

c) To punish a criminal

d) To become famous

Answer: To take a great risk for the benefit of others

5. Choose the correct meaning of "Ubiquitous".

a) Rare

b) Dangerous

c) Present everywhere

d) Invisible

Answer: Present everywhere

6. He said, "Alas! My friend is dead."

a) He exclaimed sorrowfully that his friend was dead.

b) He exclaimed joyfully that his friend was dead.

c) He said that his friend is dead.

d) He told sorrowfully that his friend was dead.

Answer: He exclaimed sorrowfully that his friend was dead.

7. Choose the passive form: "Who wrote this poem?"

a) By whom was this poem written?

b) By whom this poem was written?

c) This poem was written by whom?

d) Who was this poem written by?

Answer: By whom was this poem written?

8. Which word is correctly spelled?

a) Conscientious

b) Consientious

c) Consciencious

d) Conscientous

Answer: Conscientious

9. He is superior _____ me in intelligence.

a) Than

b) From

c) To

d) Over

Answer: To

10. If I _____ rich, I would help the poor.

a) Am

b) Was

c) Were

d) Have been

Answer: Were

11. Choose the word nearest in meaning to "Laconic".

a) Talkative

b) Brief

c) Emotional

d) Noisy

Answer: Brief

12. Choose the antonym of "Magnanimous".

a) Generous

b) Noble

c) Mean

d) Kind

Answer: Mean

13. What is the meaning of "Pyrrhic victory"?

a) A glorious victory

b) A victory achieved at great cost

c) An unexpected victory

d) An easy victory

Answer: A victory achieved at great cost

14. The word "Mendacious" means—

a) Truthful

b) Dishonest

c) Generous

d) Intelligent

Answer: Dishonest

15. Identify the incorrect part:

a) No sooner had he arrived

b) when the meeting started

c) than everybody cheered

d) loudly

Answer: when the meeting started

16. Book : Author :: Painting : ?

a) Artist

b) Gallery

c) Color

d) Frame

Answer: Artist

17. What does "A storm in a teacup" mean?

a) A natural disaster

b) A sudden success

c) A difficult journey

d) A minor issue exaggerated as a major problem

Answer: A minor issue exaggerated as a major problem

18. Had I known the truth earlier, I _____ the mistake.

a) will not make

b) would not make

c) did not make

d) would not have made

Answer: did not make

19. Choose the synonym of "Loquacious".

a) Silent

b) Reserved

c) Talkative

d) Shy

Answer: Talkative

20. Choose the correct sentence.

a) Each of the players have a jersey.

b) Each of the players has a jersey.

c) Each of the players are having a jersey.

d) Each of the players have had a jersey.

Answer: Each of the players has a jersey.

We hope English Grammer (Part-4) - সমাজ সেবা অধিদপ্তর নিয়োগ প্রস্তুতি these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha