Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

জেনারেল পরীক্ষা ১

Other Topics 20 Questions By Rajshahi University

জেনারেল পরীক্ষা ১ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরের প্রথম প্রকাশিত কবিতা-

a) মুক্তি

b) আমাদের ছোট গ্রাম

c) বর্ষা

d) হিন্দু মেলার উপহার

Answer: হিন্দু মেলার উপহার

2. রবীন্দ্রনাথে রচিত কবি কাহিনি কি ধরনের রচনা-

a) জীবন কাহিনী

b) ভ্রমণ কাহিনি

c) কাহিনি ধর্মী কাব্য

d) কবিতা

Answer: কাহিনি ধর্মী কাব্য

3. গীতাঞ্জলি কাব্যের বিষয়বস্তু-

a) ঈশ্বর চেতনা

b) প্রেম নির্ভর

c) কাহিনি কাব্য

d) যুদ্ধ বিষয়ক

Answer: ঈশ্বর চেতনা

4. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর পুরবী কাব্য গ্রন্থ উৎসর্গ করেন- কাকে?

a) ইন্দিরা দেবী

b) মৃণালিনী দেবী

c) ভিক্টোরিয়া ওকাম্পা

d) নলিনী

Answer: ভিক্টোরিয়া ওকাম্পা

5. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর সবচেয়ে চিঠিপত্র লেখেন কাকে?

a) ভবতারিণী দেবী কে

b) ইন্দিরা দেবীকে

c) বিজয়াকে

d) ভিক্টোরিয়ান ওকাম্পাকে

Answer: ইন্দিরা দেবীকে

6. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর নোবেল পুরষ্কার পান-

a) ১৯১৪

b) ১৯১৫

c) ১৯১৯

d) ১৯১৩

Answer: ১৯১৩

7. জোড়াসাঁকো ঠাকুর পরিবারের প্রতিষ্ঠাতা-

a) দ্বারকানাথ ঠাকুর

b) দেবেন্দ্রনাথ ঠাকুর

c) নীলমণি ঠাকুর

d) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

Answer: নীলমণি ঠাকুর

8. চলিত ভাষারীতির প্রবর্তক -

a) ঈশ্বর চন্দ্র বিদ্যাসাগর

b) প্রথম চৌধুরী

c) মাইকেল মধূসুদন দত্ত

d) রাজা রামমোহন রায়

Answer: প্রথম চৌধুরী

9. ভাষা চিন্তার বাহন ই নয়, চিন্তার প্রসূতি ও কে বলেছেন?

a) সুনীতিকুমার চট্টোপাধ্যায়

b) শহিদুল্লাহ

c) রাজা রামমোহন রায়

d) সুকুমার সেন

Answer: সুকুমার সেন

10. চলিত ভাষা প্রথম ব্যাবহার করেন-

a) রাজা রামমোহন রায়

b) প্রমথ চৌধুরী

c) ভবানীচরন বন্দ্যোপাধ্যায়

d) শহিদুল্লাহ

Answer: ভবানীচরন বন্দ্যোপাধ্যায়

11. নাটকের সংলাপে উপযোগী -

a) সাধুভাষা

b) চলিতভাষা

c) উপভাষা

d) হুতোমি ভাষা

Answer: চলিতভাষা

12. সাধুভাষা -

a) তৎভব শব্দ বহুল

b) তৎসম শব্দবহুল

c) সংস্কৃত বহুল

d) বিদেশী বহুল

Answer: তৎসম শব্দবহুল

13. পৃথিবীর সব ভাষার ই আছে-

a) উপভাষা

b) বিদেশী ভাষা

c) সংস্কৃত ভাষা

d) লেখ্য ভাষা

Answer: উপভাষা

14. বাংলা ভাষার মৌলিক রূপ কয়টি-

a)

b)

c)

d)

Answer:

15. what is the noun of girl-

a) Collective

b) Proper

c) Common

d) Material

Answer: Common

16. The poor, always unhappy - tha poor is

a) Proper noun

b) Common noun

c) Plural common noun

d) Collective

Answer: Plural common noun

17. What is the word of infancy-

a) Collective

b) Material

c) Proper

d) Abstract

Answer: Abstract

18. What is the noun of team-

a) Collective

b) Proper

c) Material

d) Abstract

Answer: Collective

19. Water, is a-

a) Common noun

b) Proper Noun

c) Collective

d) Material

Answer: Material

20. The rice of Dinajpur is fine-the rice is-

a) Proper

b) Common

c) Abstract

d) Material

Answer: Common

We hope জেনারেল পরীক্ষা ১ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha