Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

এশিয়া মহাদেশ (পর্ব -০১)

Other Topics 10 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

এশিয়া মহাদেশ (পর্ব -০১) For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. এশিয়া মহাদেশে দেশের সংখ্যা কয়টি?

a) ৩৩টি

b) ৩৫টি

c) ৫৩টি

d) ৪৮টি

Answer: ৪৮টি

2. দূরপ্রাচ্যের দেশ কোনটি?

a) অস্ট্রেলিয়া

b) নিউজিল্যান্ড

c) মঙ্গোলিয়া

d) সিরিয়া

Answer: মঙ্গোলিয়া

3. নিচের কোনটি বিশ্বের শীর্ষ মেগাসিটি?

a) টোকিও

b) দিল্লি

c) ঢাকা

d) মেক্সিকো সিটি

Answer: টোকিও

4. কোন রাষ্ট্রগুলো দ্বীপের সমষ্টি?

a) জাপান ও ফিলিপাইন

b) ইন্দোনেশিয়া ও মিয়ানমার

c) মিয়ানমার ও ভারত

d) পাকিস্তান ও ভুটান

Answer: জাপান ও ফিলিপাইন

5. বিশ্বের সর্বাধিক দ্বীপরাষ্ট্র কোনটি?

a) অস্ট্রেলিয়া

b) ইন্দোনেশিয়া

c) ফিলিপাইন

d) মালয়েশিয়া

Answer: ইন্দোনেশিয়া

6. পৃথিবীর বৃহত্তম মহাদেশ কোনটি?

a) আফ্রিকা

b) ইউরেশিয়া

c) এশিয়া

d) উত্তর আমেরিকা

Answer: এশিয়া

7. আয়তনে এশিয়ার বৃহত্তম দেশ-

a) চীন

b) ভারত

c) আফগানিস্তান

d) পাকিস্তান

Answer: চীন

8. আয়তন অনুসারে এশিয়ার ক্ষুদ্রতম দেশ-

a) ভুটান

b) নেপাল

c) শ্রীলঙ্কা

d) মালদ্বীপ

Answer: মালদ্বীপ

9. এশিয়ার সর্বউত্তরের বিন্দু কোথায়?

a) ইন্দোচীন

b) চেলিউস্কিনের অগ্রভাগ

c) বেবা অন্তরীপ

d) আইসল্যান্ড

Answer: চেলিউস্কিনের অগ্রভাগ

10. 'সিঙ্গাপুর' এর রাজধানীর নাম কী?

a) সিঙ্গাপুর

b) ব্যাংকক

c) সিউল

d) সিঙ্গাপুর সিটি

Answer: সিঙ্গাপুর

We hope এশিয়া মহাদেশ (পর্ব -০১) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha