Exams Study Jobs Teachers Shop

RU A UNIT EXAM ( সবাই exam দেন )

Admission Test 10 Questions By University of Rajshahi

RU A UNIT EXAM ( সবাই exam দেন ) For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Water the plants, water is a/an ----

a) Noun
b) Adjective
c) Adverb
d) Verb
Answer: Verb

2. ABORIGINAL শব্দের অর্থ কী ?

a) কৃত্রিম
b) অলৌকিক
c) আদিবাসী
d) আদিমানব
Answer: আদিবাসী

3. আলো শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি ?

a) অগ্নি
b) হুতাশন
c) শিখা
d) রওশন
Answer: রওশন

4. তাহাড়েই পড়ে মনে কত সালে প্রকাশিত হয় ?

a) 1932
b) 1931
c) 1935
d) 1936
Answer: 1935

5. কোনটি নাসিক্য বর্ণ ?

a)
b)
c)
d)
Answer:

6. বাংলা ভাষায় যতি চিহ্ন কয়টি ?

a) 10
b) 11
c) 12
d) 15
Answer: 12
Explanation: নতুন ব্যাকরণ অনুসারে 14 টি

7. হরিৎ শব্দের অর্থ কী ?

a) লাল
b) সবুজ
c) নীল
d) হলুদ
Answer: সবুজ

8. Liberalism শব্দের অর্থ কী ?

a) উদারতা
b) উদারমনা
c) উদারনীতিবাদ
d) নৈতিকতাবাদ
Answer: উদারনীতিবাদ

9. কাজী নজরুল ইসলাম কত বছর বয়সে দূরারোগ্য ব্যাধিতে আক্রান্ত হন?

a) 41
b) 43
c) 40
d) 44
Answer: 43

10. মৃগেন্দ্র শব্দের অর্থ কী ?

a) হরিণ
b) ঘোড়া
c) বানর
d) সিংহ
Answer: সিংহ

We hope RU A UNIT EXAM ( সবাই exam দেন ) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report