Exams Study Jobs Teachers Shop

সন্ধি

Admission Test 10 Questions By National University

সন্ধি For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. সন্ধি-সাধিত শব্দ 'পরস্পর' কোন ধরনের সন্ধির দৃষ্টান্ত? [৩২তম বিসিএস]

a) ব্যঞ্জন সন্ধি
b) স্বরসন্ধি
c) নিপাতনে সিদ্ধ
d) বিসর্গ সন্ধি
Answer: নিপাতনে সিদ্ধ

2. 'বাগাড়ম্বর' শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ— [৩০তম বিসিএস]

a) বাগ + অম্বর
b) বাগ + আড়ম্বর
c) বাক্ + অম্বর
d) বাক্ + আড়ম্বর
Answer: বাক্ + আড়ম্বর

3. 'জনৈক' শব্দটির সন্ধি বিচ্ছেদ— [২৯তম বিসিএস]

a) জন + ইক
b) জন + এক
c) জনৈ + এক
d) জন + ঈক
Answer: জন + এক

4. 'প্রাতরাশ' এর সন্ধি— [২৩তম বিসিএস]

a) প্রাত + রাশ
b) প্রাতঃ + রাশ
c) প্রাতঃ + আশ
d) প্রাত + আশ
Answer: প্রাতঃ + আশ

5. সন্ধি' ব্যাকরণের কোন অংশের আলোচ্য বিষয়? [১৮তম বিসিএস]

a) রূপতত্ত্ব
b) ধ্বনিতত্ত্ব
c) বাক্য প্রকরণ
d) পদক্রম
Answer: ধ্বনিতত্ত্ব

6. সন্ধির প্রধান সুবিধা কী? [১৮তম বিসিএস]

a) পড়ার সুবিধা
b) লেখার সুবিধা
c) উচ্চারণের সুবিধা
d) শোনার সুবিধা
Answer: উচ্চারণের সুবিধা

7. 'ষড়ঋতু' শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ— [১৭তম বিসিএস]

a) ষড় + ঋতু
b) ষট + ঋতু
c) ষড়ু + ঋতু
d) ষট্ + ঋতু
Answer: ষট্ + ঋতু

8. 'দ্যুলোক' শব্দের যথার্থ সন্ধি-বিচ্ছেদ কোনটি? [১৫তম বিসিএস]

a) দুঃ + লোক
b) দিব্ + লোক
c) দ্বি + লোক
d) দ্বিঃ + লোক
Answer: দিব্ + লোক

9. 'রত্নাকর' শব্দটির সন্ধি বিচ্ছেদ— [১০ম বিসিএস]

a) রত্না + কর
b) রত্ন + কর
c) রত্না + আকার
d) রত্ন + আকর
Answer: রত্ন + আকর

10. 'উচ্ছিষ্ট' শব্দের সন্ধিসাধিত রূপ কোনটি?

a) উদ্ + শিষ্ট
b) উদ + ছিষ্ট
c) উদ + ষ্ট
d) উদ্ + ইষ্ট
Answer: উদ্ + শিষ্ট

We hope সন্ধি these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report