Exams Study Jobs Teachers Shop

Electronics

Technical Studies 20 Questions By DUET

Electronics For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. সেমিকন্ডাক্টরের Valence Electron কতটি?

a)
b)
c)
d)
Answer:

2. P-Type সেমিকন্ডাক্টরে মেজোরিটি চার্জ ক্যারিয়ার কি?

a) প্রোটন
b) নিউট্রন
c) ইলেকট্রন
d) হোল
Answer: হোল

3. N-Type সেমিকন্ডাক্টরে মেজোরিটি চার্জ ক্যারিয়ার কি?

a) Proton
b) Neutron
c) Electron
d) Hole
Answer: Electron

4. ডায়োড মূলত-----রুপান্তর করে?

a) AC TO AC
b) DC TO DC
c) DC TO AC
d) AC TO DC
Answer: AC TO DC

5. সিলিকনের Barrier ভোল্টেজ কত?

a) 0.69
b) 0.7
c) 0.59
d) 0.60
Answer: 0.7

6. GaAs এর ব্যারিয়ার ভোল্টেজ কত?

a) 0.3
b) 1.3
c) 0.4
d) 1.5
Answer: 1.3

7. Ge এর ব্যারিয়ার ভোল্টেজ কত ?

a) 0.7
b) 0.35
c) 0.3
d) 0.65
Answer: 0.3

8. রেক্টিফায়ার ----- রুপান্তর করে?

a) AC TO AC
b) AC TO DC
c) DC TO AC
d) AC TO AC
Answer: AC TO DC

9. Ripple Factor কেমন হওয়া উচিত?

a) কম
b) বেশি
c) মুটামুটি
d) কোনটিই নিয়
Answer: কম

10. BJT কি ধরনের ডিভাইস?

a) Unipolar
b) Unique
c) Bipolar
d) None
Answer: Bipolar

11. Transistor এর কতটি টার্মিলান?

a) 3
b) 4
c) 5
d) 1
Answer: 3

12. Transistor এর কোন টার্মিনালের ডোপিং বেশি?

a) Emitter
b) Base
c) Collector
d) None
Answer: Emitter

13. Amplifer ----- কে বর্ধিত করে?

a) Currenr
b) Voltage
c) Power
d) Signal
Answer: Signal

14. Triode for Alternating current means--

a) TRIAC
b) DIAC
c) SCR
d) Transistor
Answer: TRIAC

15. Op-Amp means.....

a) Diode
b) Rectifier
c) BJT
d) Operational Amplifer
Answer: Operational Amplifer

16. Non inverting op-amp এর ভোল্টেজ লেভেল কেমন হয়?

a) শুন্য
b) পজেটিভ
c) নেগেটিভ
d) কোনটিই নয়
Answer: পজেটিভ

17. ক্লিপিং মানে?

a) বর্ধিত
b) পরিবর্তনহীন
c) ছাটাই/কর্তন
d) কোনটই নয়
Answer: ছাটাই/কর্তন

18. SCR এর টার্মিনাল কয়টি?

a)
b)
c)
d)
Answer:

19. ট্রানজিস্টরের মুড কয়টি?

a)
b)
c)
d)
Answer:

20. Light Emitting Diode means...

a) LASER
b) LIGHT
c) DARK
d) LED
Answer: LED

We hope Electronics these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report