Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

Nurse /Midwives টেকনিক্যাল অংশ

Technical Studies 10 Questions By Manikganj Nursing College

Nurse /Midwives টেকনিক্যাল অংশ For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Umbilical cord এ কতটি vessel থাকে?

a)

b)

c)

d)

Answer:

2. বুকের মাঝখানের bone টি হলো

a) Ilium

b) cranium

c) sternum

d) vertebra

Answer: sternum

3. মানবদেহের Largest artery কোনটি?

a) carotid

b) aorta

c) femoral

d) renal

Answer: aorta

4. প্রি-একলাম্পসিয়ার লক্ষণ কোনটি?

a) শরীর ফুলে যাওয়া

b) খিচুনি

c) দ্রুত ওজন বৃদ্ধি পাওয়া

d) প্রস্রাবে প্রোটিন যাওয়া

Answer: প্রস্রাবে প্রোটিন যাওয়া

5. মানব শরীরে সর্বমোট vertebra এর সংখ্যা কত?

a) ৩৬টি

b) ৩২টি

c) ৩৩টি

d) ৩১টি

Answer: ৩৩টি

6. পূর্ণবয়স্ক একজন ব্যক্তির শরীরে এমাইনো এসিডের সংখ্যা কত?

a) ১২টি

b) ২০টি

c) ১৫টি

d) ১০টি

Answer: ২০টি

7. কোনটি সংক্রামক ব্যাধি?

a) ডায়াবেটিস

b) উচ্চ রক্তচাপ

c) যক্ষা

d) হাঁপানি

Answer: যক্ষা

8. স্ট্রোক শরীরের কোন অংশে হয়?

a) মস্তিষ্ক

b) যকৃত

c) কিডনি

d) প্লীহা

Answer: মস্তিষ্ক

9. জীবাণু ধ্বংস করার জন্য ব্যবহৃত হয়

a) এক্স রশ্মি

b) গামা রশ্মি

c) অবলোহিত রশ্মি

d) অতি বেগুনি রশ্মি

Answer: অতি বেগুনি রশ্মি

10. রক্তের নরমাল pH কত?

a) ৬.৩৫-৬.৪৫

b) ৭.০-৭.৪৫

c) ৭.৩৫-৭.৪৫

d) ৮.০-৯.৪৫

Answer: ৭.৩৫-৭.৪৫

We hope Nurse /Midwives টেকনিক্যাল অংশ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha