Exams Study Jobs Teachers Shop

๐—™๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—˜๐˜…๐—ฎ๐—บ :๐Ÿฌ๐Ÿญ(๐—œ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—ฑ๐˜‚๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐˜๐—ผ ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด+๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฒ๐˜€๐˜€+๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—น ๐˜€๐—ถ๐—ด๐—ป๐˜€)

Technical Studies 30 Questions By ๐™ฝ๐šž๐š›๐šœ๐š’๐š—๐š ๐™ฐ๐šŒ๐šŠ๐š๐šŽ๐š–๐šข ๐™ฝ๐šŽ๐š๐š ๐š˜๐š›๐š”

๐—™๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—˜๐˜…๐—ฎ๐—บ :๐Ÿฌ๐Ÿญ(๐—œ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—ฑ๐˜‚๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐˜๐—ผ ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด+๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฒ๐˜€๐˜€+๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—น ๐˜€๐—ถ๐—ด๐—ป๐˜€) For those studying or preparing for, this page contains 30 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. ๐—•๐—ฟ๐—ฎ๐—ฑ๐˜†๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ เฆฌเฆฒเฆคเง‡ เฆ•เง€ เฆฌเง‹เฆเฆพเงŸ?

a) Pulse เฆฌเง‡เฆถเฆฟ
b) Pulse เฆ•เฆฎ
c) Respiration เฆฌเง‡เฆถเฆฟ
d) BP เฆฌเง‡เฆถเฆฟ
Answer: Pulse เฆ•เฆฎ

2. Which factor does NOT directly affect BP?

a) Cardiac output
b) Blood volume
c) Peripheral resistance
d) Hair color
Answer: Hair color

3. เฆ†เฆงเงเฆจเฆฟเฆ• เฆจเฆพเฆฐเงเฆธเฆฟเฆ‚-เฆเฆฐ เฆœเฆจเฆจเง€ เฆนเฆฟเฆธเง‡เฆฌเง‡ เฆ•เฆพเฆ•เง‡ เฆงเฆฐเฆพ เฆนเงŸ?

a) Hildegard Peplau
b) Florence Nightingale
c) Martha Rogers
d) Clara Barton
Answer: Florence Nightingale

4. Nursing profession-เฆ accountability เฆฌเฆฒเฆคเง‡ เฆ•เง€ เฆฌเง‹เฆเฆพเงŸ?

a) เฆ•เฆพเฆœ เฆเฆกเฆผเฆฟเฆฏเฆผเง‡ เฆฏเฆพเฆ“เฆฏเฆผเฆพ
b) เฆฐเง‹เฆ—เง€เฆ•เง‡ เฆจเฆฟเฆฐเงเฆฆเง‡เฆถ เฆ•เฆฐเฆพ
c) เฆจเฆฟเฆœเง‡เฆฐ เฆ•เฆพเฆœเง‡เฆฐ เฆฆเฆพเฆฏเฆผเฆฟเฆคเงเฆฌ เฆจเง‡เฆ“เฆฏเฆผเฆพ
d) เฆ…เฆจเงเฆฏเฆ•เง‡ เฆฆเง‹เฆท เฆฆเง‡เฆ“เงŸเฆพ
Answer: เฆจเฆฟเฆœเง‡เฆฐ เฆ•เฆพเฆœเง‡เฆฐ เฆฆเฆพเฆฏเฆผเฆฟเฆคเงเฆฌ เฆจเง‡เฆ“เฆฏเฆผเฆพ

5. Nurse-patient relationship-เฆเฆฐ เฆชเงเฆฐเฆฅเฆฎ เฆงเฆพเฆช เฆ•เง‹เฆจเฆŸเฆฟ?

a) Orientation
b) Evaluation
c) Working
d) Termination
Answer: Orientation

6. Holistic care เฆฌเฆฒเฆคเง‡ เฆ•เง€ เฆฌเง‹เฆเฆพเงŸ?

a) เฆ”เฆทเฆง เฆฆเง‡เฆ“เฆฏเฆผเฆพ
b) เฆธเฆพเฆฐเงเฆฌเฆฟเฆ• เฆฏเฆคเงเฆจ
c) เฆฎเฆพเฆจเฆธเฆฟเฆ• เฆฏเฆคเงเฆจ
d) เฆถเฆพเฆฐเง€เฆฐเฆฟเฆ• เฆฏเฆคเงเฆจ
Answer: เฆธเฆพเฆฐเงเฆฌเฆฟเฆ• เฆฏเฆคเงเฆจ

7. Nursing process-เฆเฆฐ เฆชเงเฆฐเฆฅเฆฎ เฆงเฆพเฆช เฆ•เง‹เฆจเฆŸเฆฟ?

a) Evaluation
b) Planning
c) Assessment
d) Diagnosis
Answer: Assessment

8. ๐—ก๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป เฆคเงˆเฆฐเฆฟ เฆ•เฆฐเฆพ เฆนเงŸ เฆ•เง‹เฆจ เฆงเฆพเฆชเง‡?

a) Diagnosis
b) Planning
c) Implementation
d) Assessment
Answer: Planning

9. ๐—ฆ๐˜‚๐—ฏ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฎ เฆ•เง€?

a) เฆฐเฆฟเฆชเง‹เฆฐเงเฆŸ
b) เฆชเฆฐเง€เฆ•เงเฆทเฆพเฆฐ เฆซเฆฒ
c) เฆชเฆฐเงเฆฏเฆฌเง‡เฆ•เงเฆทเฆฃ เฆคเฆฅเงเฆฏ
d) เฆฐเง‹เฆ—เง€เฆฐ เฆฌเฆฒเฆพ เฆ…เฆจเงเฆญเง‚เฆคเฆฟ
Answer: เฆฐเง‹เฆ—เง€เฆฐ เฆฌเฆฒเฆพ เฆ…เฆจเงเฆญเง‚เฆคเฆฟ

10. ๐—ฆ๐— ๐—”๐—ฅ๐—ง ๐—ด๐—ผ๐—ฎ๐—น-เฆเฆฐ โ€˜๐—ฆโ€™ เฆ•เง€ เฆฌเง‹เฆเฆพเงŸ?

a) Simple
b) Specific
c) Strong
d) Safe
Answer: Specific

11. ๐—ก๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฒ๐˜€๐˜€-เฆเฆฐ เฆงเฆพเฆช เฆ•เงŸเฆŸเฆฟ?

a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
Answer: 5

12. ๐—ฃ๐˜‚๐—น๐˜€๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ฒ (๐—ฎ๐—ฑ๐˜‚๐—น๐˜) เฆธเงเฆฌเฆพเฆญเฆพเฆฌเฆฟเฆ• เฆ•เฆค?

a) 40-60 bpm
b) 60-100 bom
c) 100-120 bpm
d) 120-160 bpm
Answer: 60-100 bom

13. ๐—ฅ๐—ฒ๐˜€๐—ฝ๐—ถ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐—ฒ (๐—ฎ๐—ฑ๐˜‚๐—น๐˜) เฆ•เฆค?

a) 12-16 /min
b) 12-18/min
c) 12-20/min
d) 12-22/min
Answer: 12-20/min

14. ๐—ก๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ณ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป-เฆเฆฐ เฆฎเง‚เฆฒ เฆ‰เฆฆเงเฆฆเง‡เฆถเงเฆฏ เฆ•เง€?

a) เฆฐเง‹เฆ— เฆจเฆฟเฆฐเงเฆฃเฆฏเฆผ เฆ•เฆฐเฆพ
b) เฆฐเง‹เฆ—เง€เฆฐ เฆธเฆพเฆฐเงเฆฌเฆฟเฆ• เฆฏเฆคเงเฆจ เฆจเฆฟเฆถเงเฆšเฆฟเฆค เฆ•เฆฐเฆพ
c) เฆ…เฆชเฆพเฆฐเง‡เฆถเฆจ เฆ•เฆฐเฆพ
d) เฆ”เฆทเฆง เฆคเงˆเฆฐเฆฟ เฆ•เฆฐเฆพ
Answer: เฆฐเง‹เฆ—เง€เฆฐ เฆธเฆพเฆฐเงเฆฌเฆฟเฆ• เฆฏเฆคเงเฆจ เฆจเฆฟเฆถเงเฆšเฆฟเฆค เฆ•เฆฐเฆพ

15. ๐—ฃ๐˜‚๐—น๐˜€๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ เฆ•เฆฐเฆพเฆฐ เฆธเฆฌเฆšเง‡เงŸเง‡ เฆธเฆพเฆงเฆพเฆฐเฆฃ เฆธเงเฆฅเฆพเฆจ เฆ•เง‹เฆจเฆŸเฆฟ?

a) Carotid
b) Apical
c) Radial
d) Femoral
Answer: Radial

16. ๐—ฃ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ต๐—ฎ๐˜€๐—ฒ-เฆ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ๐˜๐˜† เฆจเฆฟเฆฐเงเฆงเฆพเฆฐเฆฃเง‡เฆฐ เฆœเฆจเงเฆฏ เฆ•เง‹เฆจเฆŸเฆฟ เฆฌเงเฆฏเฆฌเฆนเงƒเฆค เฆนเงŸ?

a) Maslow's hierarchy
b) Nursing theory
c) Medical diagnosis
d) Lab theory
Answer: Maslow's hierarchy

17. ๐—”๐—ฝ๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ๐—น ๐—ฝ๐˜‚๐—น๐˜€๐—ฒ เฆ•เง‹เฆฅเฆพเงŸ เฆถเง‹เฆจเฆพ เฆนเงŸ?

a) Wrist
b) Neck
c) Groin
d) Heart apex
Answer: Heart apex

18. A patient refuses a life-saving treatment. The nurse respects the patientโ€™s decision despite personal disagreement. Which ethical principle is applied?

a) Fidelity
b) Autonomy
c) Non- malefficience
d) Beneficience
Answer: Autonomy

19. The nursing process is best described as:

a) Cyclic and dynamic
b) Random and unstructured
c) Linear and one time
d) Static and fixed
Answer: Cyclic and dynamic

20. ๐—” ๐—ฏ๐—ผ๐—ฑ๐˜† ๐˜๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ ๐—ผ๐—ณ ๐Ÿฏ๐Ÿฑยฐ๐—– ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐˜€:

a) Hyperpyrexia
b) Hypothermia
c) Hyperthermia
d) Fever
Answer: Hypothermia

21. ๐—จ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฎ ๐—ฐ๐˜‚๐—ณ๐—ณ ๐˜๐—ต๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐˜๐—ผ๐—ผ ๐˜€๐—บ๐—ฎ๐—น๐—น ๐˜„๐—ต๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—•๐—ฃ ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น ๐—น๐—ถ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐˜† ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜ ๐—ถ๐—ป:

a) No effect
b) Accurate reading
c) Falsely low reading
d) Falsely high reading
Answer: Falsely high reading

22. ๐—” ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ฒ ๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐˜€ ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ป๐˜โ€™๐˜€ ๐—ณ๐—ฒ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€ ๐˜„๐—ถ๐˜๐—ต๐—ผ๐˜‚๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฒ๐—บ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—น๐—น๐˜† ๐—ถ๐—ป๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฑ. ๐—ง๐—ต๐—ถ๐˜€ ๐—ถ๐˜€

a) Sympathy
b) Empathy
c) Compassion fatigue
d) Detachment
Answer: Empathy

23. ๐—” ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ๐—ด๐—ป๐—ผ๐˜€๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐—ณ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ๐—น ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ๐—ด๐—ป๐—ผ๐˜€๐—ถ๐˜€ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฐ๐—ฎ๐˜‚๐˜€๐—ฒ ๐—ถ๐˜ ๐—ณ๐—ผ๐—ฐ๐˜‚๐˜€๐—ฒ๐˜€ ๐—ผ๐—ป:

a) Treatment plan
b) Lab reports
c) Patients response
d) Disease pathology
Answer: Patients response

24. A patientโ€™s pulse is irregular in rhythm. This is termed:

a) Normal variation
b) Bradycardia
c) Arrhythmia
d) Tachycardia
Answer: Arrhythmia

25. A sudden drop in BP leading to poor perfusion is:

a) Shock
b) Arrhythmia
c) Hypotension
d) Hypertension
Answer: Shock

26. What is the normal blood pressure of an adult?

a) 90/60mmHg
b) 120/80 mmHg
c) 140/100 mmHg
d) 160/110 mmHg
Answer: 120/80 mmHg

27. The correct order of nursing process is:

a) Planning โ†’ Assessment โ†’ Implementation โ†’ Evaluation
b) Assessment โ†’ Implementation โ†’ Planning โ†’ Evaluation
c) Assessment โ†’ Planning โ†’ Implementation โ†’ Evaluation
d) Planning โ†’ Implementation โ†’ Assessment โ†’ Evaluation
Answer: Assessment โ†’ Planning โ†’ Implementation โ†’ Evaluation

28. A patient has fever. What is the first nursing action?

a) Give medicine
b) Call doctor
c) Give food
d) Assess patient
Answer: Assess patient

29. Which is the best site to measure core body temperature?

a) Oral
b) Axillary
c) Rectal
d) Skin
Answer: Rectal

30. Which patient should be seen first (priority)?

a) Fever patient
b) Abdominal pain patient
c) Pregnant women
d) Chest pain patient
Answer: Chest pain patient

We hope ๐—™๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—˜๐˜…๐—ฎ๐—บ :๐Ÿฌ๐Ÿญ(๐—œ๐—ป๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—ฑ๐˜‚๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป ๐˜๐—ผ ๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด+๐—ป๐˜‚๐—ฟ๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฒ๐˜€๐˜€+๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—น ๐˜€๐—ถ๐—ด๐—ป๐˜€) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report