Exams Study Jobs Teachers Shop

Test on Analogy - Bangladesh Bank ( AD) preparation ( prepared by M Mostafa Kamal)

Bank Exam 20 Questions By Pathway Tutorial

Test on Analogy - Bangladesh Bank ( AD) preparation ( prepared by M Mostafa Kamal) For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Find correct analogy of the pair of words- Doctor: Hospital::

a) (a) Farmer: Village
b) (b) Chef: Kitchen
c) (c) Water: Reservoir
d) (d) Plumber: Wrench
Answer: (b) Chef: Kitchen

2. Find correct analogy of the pair of words- Judge: Courthouse::

a) (a) Teacher: Library
b) (b) Patient: Dispensary
c) (c) Bee : Flower
d) (d) Teller : Bank
Answer: (d) Teller : Bank

3. Find correct analogy of the pair of words- DRAMA : DIRECTOR : :

a) (a) class : principal
b) (b) magazine : editor
c) (c) actor : playwright
d) (d) tragedy : Sophocles
Answer: (b) magazine : editor

4. Find correct analogy of the pair of words- ICING: CAKE : :

a) (a) veneer : table
b) (b) ice : pond
c) (c) pastry : bake
d) (d) apple : pie
Answer: (a) veneer : table

5. Find correct analogy of the pair of words- QUEUE : PEOPLE : :

a) (a) gaggle : geese
b) (b) pile : sand
c) (c) stack : books
d) (d) string : pearls
Answer: (a) gaggle : geese

6. Find correct analogy of the pair of words- INEFFABLE : KNOWLEDGE: :

a) (a) genial : interesting
b) (b) puzzling : trick
c) (c) baffling : solution
d) (d) frustrating : release
Answer: (c) baffling : solution

7. Find correct analogy of the pair of words- IMMIGRATE : COUNTRY: :

a) (a) enlist : army
b) (b) emigrate : ship
c) (c) move : placement
d) (d) patriot : hag
Answer: (a) enlist : army

8. Find correct analogy of the pair of words- Squint : Eyes: :

a) (a) Grapple : Iron
b) (b) Grope : Hands
c) (c) Lips : Speech
d) (d) Limp : limbs
Answer: (d) Limp : limbs

9. Find correct analogy of the pair of words- Cynosure : Brilliant: :

a) (a) Student : Attentive
b) (b) Map : Legible
c) (c) Word : Common
d) (d) Magnet : Attractive
Answer: (d) Magnet : Attractive

10. Find correct analogy of the pair of words- Numerator : Denominator : :

a) (a) Fraction : Decimal
b) (b) Divisor : Quotient
c) (c) Ratio : Proportion
d) (d) Dividend : Divisor
Answer: (d) Dividend : Divisor

11. Find correct analogy of the pair of words- Noisome : Garbage: :

a) (a) Liquid : Perfume
b) (b) Heavy : Metal
c) (c) Loud : Music
d) (d) Fragrant : Incense
Answer: (d) Fragrant : Incense

12. Find correct analogy of the pair of words- School : Tuition: :

a) (a) Game : Loss
b) (b) Lawyer : Client
c) (c) Hospital : Insurance
d) (d) Church : Tithe
Answer: (b) Lawyer : Client

13. Find correct analogy of the pair of words- Notable : Notorious : :

a) (a) Philanthropic : Benevolent
b) (b) Philandering : Pleasant
c) (c) Heinous : Atrocious
d) (d) Philanthropic : Miserly
Answer: (d) Philanthropic : Miserly

14. Find correct analogy of the pair of words- Apostate : Religion: :

a) (a) Loyal : Faith
b) (b) Traitor : Country
c) (c) Vital : Church
d) (d) Disloyal : Colonies
Answer: (b) Traitor : Country

15. Find correct analogy of the pair of words- Sample : Universe : :

a) (a) Plan : Research
b) (b) Individual : Population
c) (c) Mathematics : Statistics
d) (d) Element : Election
Answer: (b) Individual : Population

16. Find correct analogy of the pair of words- Earnest : Immoral: :

a) (a) Land : Evil
b) (b) Restrained : Wanton
c) (c) Dissolute : Lascivious
d) (d) Shore : Reef
Answer: (b) Restrained : Wanton

17. Find correct analogy of the pair of words- Addicted : Dedicated : :

a) (a) Slavish : Kindly
b) (b) Fanatical : Enthusiastic
c) (c) Acute : Chronic
d) (d) Temporary : Permanent
Answer: (b) Fanatical : Enthusiastic

18. Find correct analogy of the pair of words- Incubator : Infant: :

a) (a) Hive : Bee
b) (b) Greenhouse : Plant
c) (c) Bullet : Revolver
d) (d) Goalkeeper : Goalpost
Answer: (b) Greenhouse : Plant

19. Find correct analogy of the pair of words- Sap : Vitality: :

a) (a) Drain : Resolve
b) (b) Bore : Tedium
c) (c) Enhance : Allure
d) (d) Examine : opinion
Answer: (b) Bore : Tedium

20. Find correct analogy of the pair of words- Impromptu : Rehearsal: :

a) (a) Numerical : Calculation
b) (b) Calculation : Calculator
c) (c) Offhand : Premeditation
d) (d) Makeshift : Fortitude
Answer: (c) Offhand : Premeditation

We hope Test on Analogy - Bangladesh Bank ( AD) preparation ( prepared by M Mostafa Kamal) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report