Exams Study Jobs Teachers Shop

বিজ্ঞান

General Science 10 Questions By Torongo Carear Coaching Center

বিজ্ঞান For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. উচ্চতা নির্ণয় করার যন্রের নাম কী?

a) গ্যালভানোমিটার
b) অলটিমিটার
c) ক্যালরিমিটার
d) টেনিসিমিটার
Answer: অলটিমিটার

2. কাজের একক কোনটি?

a) ওয়াট
b) নিউটন
c) প্যাসকেল
d) জুল
Answer: জুল

3. বৈদু্যতিক ক্ষমতার একক -

a) আ্যম্পিয়ার
b) ওহম
c) ভোল্ট
d) ওয়াট
Answer: ওয়াট

4. 'ডাইন' কিসের একক?

a) বল
b) দ্রুতি
c) ভরবেগ
d) ত্বরণ
Answer: বল

5. ভূমিকম্প নির্দেশক যন্রের নাম?

a) সিসমোগ্রাফ
b) ম্যানোমিটার
c) ক্রেসকোগ্রাফ
d) ব্যারোমিটার
Answer: সিসমোগ্রাফ

6. মানবদেহের রক্তচাপ নির্ণায়ক যন্ত্রের নাম?

a) স্ফিগমোম্যানোমিটার
b) স্টেথস্কোপ
c) কার্ডিওগ্রাফ
d) ইকোকার্ডিওগ্রাফ
Answer: স্ফিগমোম্যানোমিটার

7. উইন্ডমিলের সাহায্যে কি উৎপাদন করা হয়?

a) বায়ু
b) বিদুৎ
c) তেল
d) প্রাকৃতিক গ্যাস
Answer: বিদুৎ

8. পৃথিবী ও তার নিকটস্থ বস্তুর মধ্যে যে টান তাকে বলে-

a) গতি
b) মহাকর্ষ
c) অভিকর্ষ
d) বেগ
Answer: অভিকর্ষ

9. মধ্যাকর্ষণ শক্তির সূত্র কে আবিষ্কার করেন?

a) নীলস বোর
b) গ্যালিলিও
c) সি ভি রমন
d) ডারউইন
Answer: গ্যালিলিও

10. সূর্য অপেক্ষা পৃথিবীর উপর চন্দ্রের আকর্ষণ শক্তি প্রায়-

a) তিনগুণ
b) দ্বিগুণ
c) চারগুণ
d) দশগুণ
Answer: দ্বিগুণ

We hope বিজ্ঞান these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report