Exams Study Jobs Teachers Shop

academic

Class 7 (Seven) 15 Questions By Dhaka international university

academic For those studying or preparing for, this page contains 15 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. In which category is a mechanic included?

a) middle class
b) lower class
c) lower middle class
d) upper middle class
Answer: lower class

2. whose activity is the informal activity of a town?

a) fishermen
b) businessmen
c) ferryman
d) grocer
Answer: grocer

3. who are producing a big portion of the total food demand of Bangladesh?

a) farmers
b) service holders
c) cottage industry
d) ferryman
Answer: farmers

4. what is the main source of livelihood for most of the people living in the villages of Bangladesh?

a) govt. jobs
b) service job
c) agriculture
d) business
Answer: agriculture

5. what is any service, activity or exchange with an economic value called?

a) service activities
b) economic activities
c) barter activities
d) formal activities
Answer: economic activities

6. into how many types can the economic activity of a country be divided into?

a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
Answer: 2

7. In Bangladeshi economy, what is the other name for informal sector?

a) conventional
b) traditional
c) unconventional
d) untraditional
Answer: traditional

8. who are the important contributors to our national economy?

a) potters
b) service holders
c) businessman
d) farmers
Answer: farmers

9. Into how many kinds can the industries of Bangladesh be divided into considering their capital , size, production and number of workers?

a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Answer: 4

10. which industry includes ceramics ?

a) large industries
b) cottage industries
c) medium industries
d) small industries
Answer: medium industries

11. what was the worth of imported commodities for the fiscal year 2018-2019 in USD?

a) 56060 million
b) 40732 million
c) 47005 million
d) 34084 million
Answer: 56060 million

12. what is one of the main problem of processing industry?

a) lack of product
b) lack of place
c) lack of capital
d) lack of workers
Answer: lack of capital

13. what is transforming and preserving a product into another product using knowledge and technology called?

a) production
b) export
c) processing
d) import
Answer: processing

14. which goods does Bangladesh import from various countries regularly?

a) rice
b) gunny bag
c) carpet
d) tea
Answer: rice

15. what is the full form of SAFTA?

a) South Asian Free Tour Area
b) South Asian free Trade Area
c) Sub Asian Free Trade Area
d) South African Free Trade Area
Answer: South Asian free Trade Area

We hope academic these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report