Exams Study Jobs Teachers Shop

Bangladesh affairs special MCQ

Class 6 (Six) 20 Questions By Tajpur degree clg

Bangladesh affairs special MCQ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. আমার ভাইয়ের রক্তে রাঙানো গানের গীতিকার কে।

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
b) কাজী নজরুল ইসলাম
c) আবদুল গফফার চৌধুরী
d) প্রমুখ
Answer: আবদুল গফফার চৌধুরী

2. What is the plural of knife.

a) Knifes
b) Knives
c) Knifesh
d) Kenifess
Answer: Knives

3. 3.6.9.12 পরের সংখ্যা কত

a) 14
b) 15
c) 16
d) 18
Answer: 15

4. বাংলাদেশের রাজধানী কোথায়

a) ঢাকা
b) চট্টগ্রাম
c) খুলনা
d) রাজশাহী
Answer: ঢাকা

5. computer মস্তিষ্ক কোনটি

a) monitor
b) Cpu
c) Mouse
d) Keyboard
Answer: Cpu

6. মুসলমানদের পবিত্র গ্রন্থের নাম কি

a) কোরাআন শরিফ
b) গীতা
c) বাইবেল
d) এিপিটক
Answer: কোরাআন শরিফ

7. they -Football now

a) Play
b) Playing
c) Played
d) Are playing
Answer: Are playing

8. বাংলাদেশের জাতীয় ফুলের নাম কি

a) শাপলা
b) গোলাপ
c) জবা
d) হাছনা হেনা
Answer: শাপলা

9. ১ টা পেনের দাম ১৫ টাকা। ৪ টা পেনের দাম কতো।

a) ৪৫ টাকা
b) ৫০টাকা
c) ৫৫টাকা
d) ৬০টাকা
Answer: ৬০টাকা

10. কবর কবিতার লেখক কে।

a) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর
b) জসীমউদ্দিন
c) নজরুল ইসলাম
d) সুফিয়া কামাল
Answer: জসীমউদ্দিন

11. মাতৃভাষা মানে কি।

a) নিজের ভাষা
b) অনের ভাষা
c) বিদেশি ভাষা
d) কঠিন ভাষা
Answer: নিজের ভাষা

12. একুশে ফেব্রুয়ারি কি দিবস

a) বিজয় দিবস
b) সাধীনতা দিবস
c) শহীদ দিবস
d) পহেলা বৈশাখ
Answer: শহীদ দিবস

13. সুখ এর বিপরীত শব্দ কি।

a) আনন্দ
b) দুঃখ
c) হাসি
d) কান্না
Answer: দুঃখ

14. ভালো লোকের কদর সবাই করে।এখানে কদর মানে কি।

a) দাম
b) দোষ
c) গুন
d) কাজ
Answer: দাম

15. I " my homework for yesterday

a) Do
b) Did
c) Doings
d) Done
Answer: Did

16. The opposite of"big"is?

a) Large
b) Huge
c) Small
d) Tall
Answer: Small

17. "She to music"

a) Listen
b) Listeanes
c) Listens
d) Listenated
Answer: Listens

18. Thank you এর বাংলা কি

a) ধন্যবাদ
b) সরি
c) কেমন আছেন
d) ভালো
Answer: ধন্যবাদ

19. 45+55=?

a) 90
b) 100
c) 110
d) 105
Answer: 100

20. 100 এর অধেক কত।

a) 25
b) 40
c) 50
d) 60
Answer: 50

We hope Bangladesh affairs special MCQ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report