Exams Study Jobs Teachers Shop

India general science exam

General Science 30 Questions By Erudites Education

India general science exam For those studying or preparing for, this page contains 30 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. mho is the unit of

a) Specific resistance
b) Refraction
c) Velocity
d) Sound
Answer: Specific resistance

2. Whale belongs which family

a) Fish
b) Mammals
c) Arthropoda
d) Reptiles
Answer: Mammals

3. Which sound produce by bat

a) Ultrasonic
b) Magnetic
c) Mechanical
d) Ultrasound
Answer: Ultrasonic

4. Histamine release from which cell

a) Mast cell
b) Monocytes
c) Nk cell
d) B cell
Answer: Mast cell

5. Name liquid nonmetal

a) Hg
b) Br
c) Be
d) C
Answer: Br

6. Which is responsible fruit reopening

a) Ethanol
b) Ethane
c) Ethylene
d) Ethanoic acid
Answer: Ethylene

7. Name of the best conductor

a) Silver
b) Copper
c) Iron
d) Glass
Answer: Silver

8. P=mf

a) Newton 2nd law
b) Newton 1st law
c) Newton 3rd law
d) Barnouli law
Answer: Newton 2nd law

9. Maximum number of electrons

a) 6
b) 8
c) 4
d) 2
Answer: 8

10. Tyndal effects is produced by

a) Scattering of light
b) Refraction of light
c) Reflections of light
d) True solution of light
Answer: Scattering of light

11. Chalk powder in water solution

a) Suspension
b) Saturated
c) Unsaturated
d) Colloidal
Answer: Suspension

12. Fog is the solution of

a) Liquid in gas
b) Gas in liquid
c) Gas in gas
d) Solid in gas
Answer: Liquid in gas

13. Solubility of cao in water

a) Exothermic
b) Endothermic
c) Hypothermic
d) Carmic
Answer: Exothermic

14. C14 and C12 are

a) Isotopes
b) Isomer
c) Isober
d) Molecule
Answer: Isotopes

15. Atomicity of the oxygen in ozone molecule is

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: 3

16. Milk is a type of solution

a) Suspension
b) Colloidal
c) Saturated
d) Unsaturated
Answer: Colloidal

17. Symbol of manganese

a) Mg
b) Mn
c) Mo
d) Me
Answer: Mn

18. Which is strong alkaline

a) Bleach
b) Salt water
c) Amonia
d) Blood
Answer: Bleach

19. Atp produce in which cell organal

a) Mitochondria
b) Peroxisome
c) Lysosome
d) Nucleus
Answer: Mitochondria

20. World AIDS day

a) 1st Dec
b) 8 march
c) 16 nov
d) 1 st july
Answer: 1st Dec

21. Grave yard of rbc

a) Spleen
b) Tonsil
c) Liver
d) Kidney
Answer: Spleen

22. Theory of relativity discovered by

a) Newton
b) Einstein
c) Satyendra bose
d) Hockins
Answer: Einstein

23. Which sugar present in DNA

a) Ribose
b) Starch
c) Glucose
d) Hexose
Answer: Ribose

24. RNA to DNA transfer which enzyme

a) Reverse transcriptase
b) Transcriptase
c) Ligase
d) Polymerase
Answer: Reverse transcriptase

25. Which gas present in balloon

a) Hydrogen
b) Helium
c) Carbon dioxide
d) Oxygen
Answer: Helium

26. 2 chamber of heart present in

a) Human
b) Snake
c) Bird
d) Fish
Answer: Fish

27. n/p ratio is

a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) <1.5
Answer: 1.5

28. Sini/sinr ratio is

a) 1
b) 1.5
c) 0.5
Answer: 1

29. Malaria is caused by

a) Protozoa
b) Bacteria
c) Virus
d) Fungi
Answer: Protozoa

30. Maternal antibody present in

a) Spleen
b) Colostrum
c) Placenta
d) Skin
Answer: Placenta

We hope India general science exam these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report