Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

মডেল টেস্ট -০৭

Multiple Subjects 20 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

মডেল টেস্ট -০৭ For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. বাংলা ভাষায় সবচেয়ে বেশি শব্দ এসেছে-

a) আরবি থেকে

b) হিন্দি থেকে

c) উর্দু থেকে

d) ফারসি থেকে

Answer: ফারসি থেকে

2. কোনটি মধ্যপদলোপী কর্মধারয় সমাসের উদাহরণ?

a) পলান্ন

b) মশা-মাছি

c) বেহায়া

d) চিরসুখী

Answer: পলান্ন

3. 'পথ' শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি?

a) সরণি

b) স্মরণি

c) স্বরনী

d) সরনি

Answer: সরণি

4. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) রোগগ্রস্থ

b) রোগগ্রস্ত

c) রোগাগ্রস্থ

d) রোগাগ্রস্ত

Answer: রোগগ্রস্ত

5. 'চক্ষুদান' এর ব্যঙ্গার্থ কোনটি?

a) চুরি

b) চক্ষু লজ্জা

c) পরের উপকার

d) দৃষ্টিদান

Answer: চুরি

6. শুদ্ধ বাক্যটি নির্দেশ করুন-

a) বিরাট গরু-ছাগলের হাট

b) বিরাট গরু ও বিরাট ছাগলের হাট

c) গরু-ছাগলের বিরাট হাট

d) বিরাট গবাদি পশুর হাট

Answer: গরু-ছাগলের বিরাট হাট

7. 'তেলও কম ভাজাও মচমচে' বাগধারার বিশিষ্ট অর্থ -

a) অভাবে সান্ত্বনা

b) অল্প উপকরণে ভালো ব্যবস্থা

c) অল্পে সন্তুষ্ট

d) তেলে ভাজা

Answer: অল্প উপকরণে ভালো ব্যবস্থা

8. বাংলা সাহিত্যে চলিত ভাষারীতির প্রথম মুখপত্র কোনটি?

a) সমাচার দর্পণ

b) কল্লোল

c) সবুজপত্র

d) বঙ্গদর্শন

Answer: সবুজপত্র

9. 'বিপত্নীক' শব্দটির সমাস হলো-

a) অব্যয়ীভাব

b) কর্মধারয়

c) বহুব্রীহি

d) দ্বিগু

Answer: বহুব্রীহি

10. চলিত ভাষাকে জনপ্রিয় করেন-

a) টেকচাঁদ ঠাকুর

b) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

c) প্রমথ চৌধুরী

d) বনফুল

Answer: প্রমথ চৌধুরী

11. নিচের কোন বাক্যটি শুদ্ধ?

a) Many died by the accident.

b) The examiner looked over my papers.

c) He came today morning.

d) I am feeling unwell.

Answer: The examiner looked over my papers.

12. He is involved...... difficulties.

a) with

b) at

c) in

d) upon

Answer: in

13. 'Hard and fast' - এর অর্থ-

a) Easy matter

b) Difficult matter

c) Fixed

d) Loose

Answer: Fixed

14. You will be helped by me. বাক্যটির সঠির পরিবর্তিত voice হবে-

a) I shall have helped you.

b) I should help you.

c) I shall help you.

d) I must help you.

Answer: I shall help you.

15. I said to him, "Let us play". ( Indirect)

a) I told him let us played.

b) I suggested him play.

c) I suggested him playing.

d) None of these

Answer: I suggested him playing.

16. I let the other boys (to use) TV.

a) I let the other boys use TV.

b) I let the other boys using TV.

c) I let the other boys used TV.

d) I let the other boys to use TV.

Answer: I let the other boys use TV.

17. The leader gave a telling speech এর সঠিক বঙ্গানুবাদ -

a) নেতা জ্বালাময়ী বক্তৃতা দিলেন।

b) নেতা অসাধারণ বক্তৃতা দিলেন।

c) নেতা মারাত্মক বক্তৃতা দিলেন।

d) নেতা কার্যকর বক্তৃতা দিলেন।

Answer: নেতা জ্বালাময়ী বক্তৃতা দিলেন।

18. Akbar still works in that office. এখানে still শব্দটি-

a) Adjective

b) Adverb

c) Preposition

d) Conjunction

Answer: Adverb

19. Aneeka exclaimed that she was a great fool.

a) Aneeka said, "I am a great fool!"

b) Aneek said, "What a fool I am!"

c) Aneeka told, "What I am a fool!"

d) Aneeka said, "What an I fool!"

Answer: Aneek said, "What a fool I am!"

20. Neglect এর সমার্থক শব্দ -

a) Care

b) Attention

c) Carelessness

d) Watchfulness

Answer: Carelessness

We hope মডেল টেস্ট -০৭ these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha