Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

স্পেশাল মডেল টেস্ট ১৯ (সকল নিয়োগ)

Multiple Subjects 30 Questions By Expert in education & Questions

স্পেশাল মডেল টেস্ট ১৯ (সকল নিয়োগ) For those studying or preparing for, this page contains 30 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. ‘কপালকুণ্ডলা’ উপন্যাসের প্রথম প্রকাশ সাল কত?

a) ১৮৬৫

b) ১৮৬৬

c) ১৮৬৭

d) ১৮৬৮

Answer: ১৮৬৬

2. ‘রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর’ কতবার নোবেল পুরস্কার পান?

a)

b)

c)

d) পাননি

Answer:

3. ‘অমরত্ব’ শব্দের প্রত্যয়—

a) ত্ব

b) তা

c)

d) ইক

Answer: ত্ব

4. ‘অবসর’ শব্দের বিপরীত শব্দ—

a) কর্ম

b) ব্যস্ততা

c) সুযোগ

d) কাজ

Answer: ব্যস্ততা

5. ‘বাংলা সাহিত্যের বিদ্রোহী কবি’ বলা হয়—

a) সুকান্ত

b) কাজী নজরুল ইসলাম

c) জীবনানন্দ দাশ

d) মাইকেল মধুসূদন

Answer: কাজী নজরুল ইসলাম

6. ‘অব্যয়’ শব্দের বৈশিষ্ট্য—

a) রূপান্তর হয়

b) রূপান্তর হয় না

c) ক্রিয়াপদ

d) বিশেষণ

Answer: রূপান্তর হয় না

7. ‘মেঘনাদবধ কাব্য’ রচয়িতা—

a) মাইকেল মধুসূদন দত্ত

b) রবীন্দ্রনাথ

c) নজরুল

d) ঈশ্বরচন্দ্র গুপ্ত

Answer: মাইকেল মধুসূদন দত্ত

8. ‘ধ্বনি’ কত প্রকার?

a)

b)

c)

d)

Answer:

9. ‘সমাস’ শব্দের অর্থ—

a) সংক্ষেপ

b) বিস্তার

c) যোগ

d) ব্যাখ্যা

Answer: সংক্ষেপ

10. বিধবা বিবাহ প্রথা চালু হয়...

a) ১৮৬৮

b) ১৮৫৬

c) ১৮৭১

d) ১৮৫৭

Answer: ১৮৫৬

11. Correct sentence:

a) He is married with her

b) He is married to her

c) He married with her

d) He married to her

Answer: He is married to her

12. “No sooner had he reached — the bell rang.”

a) when

b) than

c) then

d) that

Answer: than

13. Antonym of ‘Scarce’

a) rare

b) plentiful

c) few

d) little

Answer: plentiful

14. Synonym of ‘Rapid’

a) slow

b) fast

c) weak

d) late

Answer: fast

15. Correct preposition:

a) He is addicted — drugs

b) in

c) to

d) with

Answer: in

16. “Each of the boys — present.”

a) are

b) were

c) is

d) have

Answer: is

17. Correct spelling:

a) Accomodation

b) Accommodation

c) Acommodation

d) Accomadation

Answer: Accommodation

18. Passive voice:

a) They made him captain

b) He was made captain

c) He made captain

d) Captain made him

Answer: They made him captain

19. ‘A’ is used before—

a) vowel sound

b) consonant sound

c) vowel letter

d) silent letter

Answer: consonant sound

20. ‘An’ is used before—

a) vowel sound

b) consonant sound

c) consonant letter

d) silent letter

Answer: vowel sound

21. 0⁰ = ?

b) 1

c) Undefined

d) 10

Answer: Undefined

22. √169 = ?

a) 11

b) 12

c) 13

d) 14

Answer: 13

23. ১/৩ + ১/৬ = ?

a) ১/২

b) ২/৩

c) ১/৩

d)

Answer: ১/২

24. একটি সংখ্যার ২৫% = ৫০ হলে সংখ্যা—

a) ২০০

b) ১৫০

c) ২৫০

d) ৩০০

Answer: ২০০

25. ৯² – ৮² = ?

a) ১৭

b) ১৫

c) ১৬

d) ১৮

Answer: ১৭

26. ২⁵ = ?

a) 32

b) 16

c) 64

d) 24

Answer: 32

27. একটি ত্রিভুজের বাহু ৩,৪,৫ হলে এটি—

a) সমবাহু

b) সমকোণী

c) স্থূলকোণী

d) তীক্ষ্ণকোণী

Answer: সমকোণী

28. ৫০% = ?

a) ১/২

b) ১/৩

c) ১/৪

d) ১/৫

Answer: ১/২

29. ১৫% of ৪০০ = ?

a) ৫০

b) ৬০

c) ৭০

d) ৮০

Answer: ৬০

30. √0.25 = ?

a) 0.5

b) 0.25

c) 0.75

d) 0.2

Answer: 0.5

We hope স্পেশাল মডেল টেস্ট ১৯ (সকল নিয়োগ) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha