Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ২২]

Multiple Subjects 20 Questions By AsoporiTech Monalisa Admission & Job Prep

১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ২২] For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. যেসব শব্দের ব্যুৎপত্তিগত অর্থ ও ব্যবহারিক অর্থ অভিন্ন, তাকে বলে-

a) যৌগিক শব্দ

b) যোগরূঢ় শব্দ

c) রূঢ়ি শব্দ

d) মৌলিক শব্দ

Answer: যৌগিক শব্দ

2. যে বহুব্রীহি সমাসের সমস্ত পদে আ, এ, ও প্রভৃতি প্রত্যয় যুক্ত হয় তাকে কি বলে?

a) প্রত্যয়ান্ত বহুব্রীহি

b) নঞ বহুব্রীহি

c) অলুক বহুব্রীহি

d) ব্যধিকরণ বহুব্রীহি

Answer: প্রত্যয়ান্ত বহুব্রীহি

3. বাংলা ভাষা কোন শব্দ দুটি গ্রহণ করেছে চীনা ভাষা থেকে?

a) চাকু, চাকর

b) খদ্দর, হরতাল

c) চা, চিনি

d) রিকশা, রেস্তোরাঁ

Answer: চা, চিনি

4. কোন শব্দটির অর্থ 'বায়ু'?

a) বারিদ

b) ব্যোম

c) সমীর

d) তরু

Answer: সমীর

5. অর্ধচন্দ্র - এর অর্থ কি?

a) অমাবস্যা

b) গলাধাক্কা দেয়া

c) কাস্তে

d) দ্বিতীয়া

Answer: গলাধাক্কা দেয়া

6. 'সবার উপরে মানুষ সত্য তাহার উপরে নাই'- এ কবিতাংশে কোন বীজভাবটি প্রকাশ পেয়েছে?

a) মানুষের শ্রেষ্ঠত্ব

b) মানুষের সামাজিকতা

c) মানুষের জয়গান

d) মানুষের গুণগত বৈশিষ্ট্য

Answer: মানুষের শ্রেষ্ঠত্ব

7. 'দেশের সকল আলেমগণই এখানে উপস্থিত' বাক্যটি কোন দোষে দুষ্ট?

a) গুরুচণ্ডালী দোষ

b) বাহুল্য দোষ

c) উপমার দোষ

d) বাগধারার দোষ

Answer: বাহুল্য দোষ

8. "আজ বাবা বেঁচে থাকলে আমার কষ্ট হতো না"- বাক্যটি কোন ভাবের ক্রিয়া?

a) সাপেক্ষ ভাব

b) নির্দেশক ভাব

c) অনুজ্ঞা ভাব

d) অনির্দেশক ভাব

Answer: সাপেক্ষ ভাব

9. উপসর্গযোগে গঠিত কোন শব্দটির 'অনু' সাদৃশ্য অর্থে ব্যবহৃত?

a) অনুগামী

b) অনুবাদ

c) অনুকম্পা

d) অনুশীলন

Answer: অনুবাদ

10. কোনটি সাধিত শব্দ নয়?

a) পানসা

b) ফুলেল

c) গোলাপ

d) হাতল

Answer: গোলাপ

11. The word 'Intolerable' is-

a) Noun

b) Adjective

c) Verb

d) Adverb

Answer: Adjective

12. Which of the following sentence is correct?

a) I wish I was as tall as my brother.

b) I wish I was as tall as my brother was.

c) I wish I were as tall as my brother.

d) I wish I am as tall as my brother.

Answer: I wish I were as tall as my brother.

13. Does Sohel play cricket?

a) Is Sohel played by cricket?

b) Is cricket played by Sohel?

c) Does cricket played by Sohel?

d) Does Sohel played by cricket?

Answer: Is cricket played by Sohel?

14. The indirect form of The teacher said, "We are mortal" is-

a) The teacher said that we are mortal.

b) The teacher say that we are mortal.

c) The teacher said we are mortal.

d) None of these.

Answer: The teacher said that we are mortal.

15. The work has come....an end.

a) to

b) at

c) after

d) in

Answer: to

16. She noticed......away from the house.

a) him running

b) his run

c) him to run

d) him run after

Answer: him running

17. Now-a-days many villages are lit.....electricity.

a) by

b) with

c) from

d) on

Answer: with

18. Give me a telephone number to ring.....I get lost.

a) in case

b) whether

c) unless

d) perhaps

Answer: in case

19. Are you doing anything special......the weekend?

a) in

b) for

c) at

d) on

Answer: at

20. 'He is poor but honest,- In this sentence which is conjunction?

a) poor

b) honest

c) but

d) he

Answer: but

We hope ১৯ তম শিক্ষক নিবন্ধন প্রস্তুতি [মডেল টেস্ট - ২২] these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha