Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

সমাজসেবা অধিদপ্তর পরীক্ষা নং-৬৫ (পরীক্ষকঃ Sagar Hossain)🌺

Multiple Subjects 20 Questions By প্রতিদিন পড়া প্রতিদিন পরীক্ষা

সমাজসেবা অধিদপ্তর পরীক্ষা নং-৬৫ (পরীক্ষকঃ Sagar Hossain)🌺 For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. The up train is late. এখানে 'Up' শব্দটি ---?

a) Noun

b) Pronoun

c) Adjective

d) Adverb

Answer: Adjective

2. He sleeps a sound sleep. এখানে 'Sound' শব্দটি ---?

a) Adverb

b) Adjective

c) Pronoun

d) Noun

Answer: Adjective

3. Lovely comes here regularly. Here 'Lovely' is ---?

a) Noun

b) Pronoun

c) Adjective

d) Adverb

Answer: Noun

4. I water the plants. Here 'water' is ---?

a) Noun

b) Pronoun

c) Verb

d) Preposition

Answer: Verb

5. Come on, it's time to go home. Here 'home' is a/an ---?

a) Adverb

b) Noun

c) Preposition

d) Verb

Answer: Adverb

6. Please speak slowly. Here 'slowly' is a/an ---?

a) Noun

b) Pronoun

c) Adjective

d) Adverb

Answer: Adverb

7. বিরাম চিহ্নের প্রবর্তক কে?

a) প্রমথ চৌধুরী

b) আব্দুল হাকিম

c) ঈশ্বরচন্দ্র বিদ‍্যাসাগর

d) রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

Answer: ঈশ্বরচন্দ্র বিদ‍্যাসাগর

8. 'যার কোনো মূল নেই' এর বাগধারা কী হবে?

a) ঢাকের বায়া

b) তুলসী বনের বাঘ

c) ডাকা বুকা

d) তামার বিষ

Answer: ঢাকের বায়া

9. কোন বানানটি শুদ্ধ?

a) মনোকষ্ট

b) মনঃকষ্ট

c) মণকষ্ট

d) মনকষ্ট

Answer: মনঃকষ্ট

10. সন্ধির প্রধান সুবিধা কী?

a) পড়ার সুবিধা

b) লেখার সুবিধা

c) উচ্চারণে সুবিধা

d) শোনার সুবিধা

Answer: উচ্চারণে সুবিধা

11. একটি পঞ্চভুজের সমষ্টি কত?

a) ৪ সমকোণ

b) ৬ সমকোণ

c) ৮ সমকোণ

d) ১০ সমকোণ

Answer: ৬ সমকোণ

12. বৃত্তের কেন্দ্রের কোণ কত ডিগ্রীর সমান?

a) ০°

b) ১৮০°

c) ২৭০°

d) ৩৬০°

Answer: ৩৬০°

13. বৃত্তের উপরস্থ কোনো বিন্দুতে কয়টি স্পর্শক আঁকা যায়?

a) একটি

b) দুইটি

c) তিনটি

d) চারটি

Answer: একটি

14. P এর মান কত হলে 4x2 - px + 9 একটি পূর্ণবর্গ হবে?

a) 9

b) 12

c) 16

d) 24

Answer: 12

15. নিচের কোনটি মৌলিক সংখ্যা?

a) ৪৭

b) ৮৭

c) ৯১

d) ১৪৩

Answer: ৪৭

16. প্রাকৃতিক কোন উৎস হতে সবচেয়ে মৃদু পানি পাওয়া যায়?

a) বৃষ্টি

b) নদী

c) হ্রদ

d) সাগর

Answer: বৃষ্টি

17. কোন বস্তুটির স্থিতিস্থাপকতা বেশি?

a) তামা

b) এলুমিনিয়াম

c) রাবার

d) লৌহ

Answer: লৌহ

18. IMF এর সদর দপ্তর কোথায়?

a) নিউইয়র্ক

b) ওয়াশিংটন ডিসি

c) জেনেভা

d) রোম

Answer: ওয়াশিংটন ডিসি

19. CIRDAP এর সদর দপ্তর কোথায়?

a) ঢাকা

b) নয়াদিল্লী

c) ম‍্যানিলা

d) কুয়ালামপুর

Answer: ঢাকা

20. 'ডটার অব পাকিস্তান' বলা হয় কাকে?

a) বেনজির ভুট্রো

b) শিরিন এবাদি

c) মালালা ইউসুফজাঈ

d) নূরজাহান

Answer: মালালা ইউসুফজাঈ

We hope সমাজসেবা অধিদপ্তর পরীক্ষা নং-৬৫ (পরীক্ষকঃ Sagar Hossain)🌺 these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha