Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

গণিত ও ইংরেজি( বিগত প্রশ্ন থেকে)

NTRCA Exam 20 Questions By Layechh Bhuiyan high school and college

গণিত ও ইংরেজি( বিগত প্রশ্ন থেকে) For those studying or preparing for, this page contains 20 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Find the correct sentence :-

a) I, you and he are present.

b) What time is it in your watch?

c) Rajshahi is famous for its beauty.

d) It is raining since morning.

Answer: Rajshahi is famous for its beauty.

2. 4ˣ = 8 হলে x এর মান কত?

a) 2/3

b) 3/2

c) 3/4

d) 4/3

Answer: 3/2

3. ০.৫ ÷ ০.০৫ = কত?

a) ১.৫

b) ০.১

c) ০.০৫

d) ১০

Answer: ১০

4. একটি ত্রিভুজের দুটি কোণের পরিমাণ ৩৫° ও ৫৫° হলে ত্রিভুজটি কোন ধরনের?

a) সমবাহু

b) সমদ্বিবাহু

c) সমকোণী

d) স্থূলকোণী

Answer: সমকোণী

5. ৩১টি সংখ্যার গড় ৩০। প্রথম ৫টি সংখ্যার গড় ৩৮ হলে শেষ ২৬টি সংখ্যার গড় কত?

a) ২৮

b)

c)

d) ১২

Answer: ২৮

6. একটি বৃত্তের ব্যাসার্ধ ১২ সেমি এবং ব্যাস ১৪ সেমি হলে কেন্দ্র থেকে কত ডিগ্রি কোণ উৎপন্ন করে?

a) ৬০°

b) ৩০°

c) ৬২.৮৪°

d) ৬৬.৮৪°

Answer: ৬৬.৮৪°

7. Binary সংখ্যা পদ্ধতিতে কয়টি অঙ্ক ব্যবহৃত হয়?

a) ১টি

b) ২টি

c) ৯টি

d) ১০টি

Answer: ২টি

8. গ.সা.গু এর পূর্ণরূপ কী?

a) গরিষ্ঠ সাধারণ গুণিতক

b) গরিষ্ঠ সাধারণ গুণনীয়ক

c) গুণিতক সাধারণ গুণনীয়ক

d) গরিষ্ঠ স্বাভাবিক গুণিতক

Answer: গরিষ্ঠ সাধারণ গুণনীয়ক

9. আমেরিকার মুদ্রার নাম কী?

a) আমেরিকান ডলার

b) ইউরো

c) ক্রোনা

d) পেসো

Answer: আমেরিকান ডলার

10. What kind of noun is "infant"?

a) Proper

b) Common

c) Collective

d) Material

Answer: Common

11. They decided to ___ their old car and buy a new one.

a) sell

b) sale

c) cell

d) sail

Answer: sell

12. Choose the correctly spelled word.

a) Accomodation

b) Accommodation

c) Accommadation

d) Accomadation

Answer: Accommodation

13. Correct comparative degree:

a) He is better than all other boys in the class.

b) He is better than any other boy in the class.

c) He is better than the rest of the boys in the class.

d) He is better than any boys.

Answer: He is better than the rest of the boys in the class.

14. “তিনি গতকাল বাড়ি এসেছেন।” এর ইংরেজি—

a) He had come home yesterday.

b) He has come home yesterday.

c) He comes home yesterday.

d) He came home yesterday.

Answer: He came home yesterday.

15. She did it ___ the spur of the moment.

a) on

b) at

c) in

d) with

Answer: on

16. Which one is a verb?

a) Advise

b) Dream

c) Beautify

d) All of those

Answer: All of those

17. Passive form of “Who wrote this letter?”

a) By whom was written this letter?

b) By whom this letter was written?

c) By whom was this letter written?

d) By whom this letter had written?

Answer: By whom was this letter written?

18. Indirect speech: She said to me, “What are you doing?”

a) She asked me what I am doing.

b) She told me what you were doing.

c) She asked me what I was doing.

d) She asked me what were you doing.

Answer: She asked me what I was doing.

19. “Alleviate” means—

a) To make a problem or pain less severe

b) To lift an object high

c) To copy class work illegally

d) To accuse someone

Answer: To make a problem or pain less severe

20. “The Rime of the Ancient Mariner” is a—

a) Play

b) Short story

c) Novel

d) Poem

Answer: Poem

We hope গণিত ও ইংরেজি( বিগত প্রশ্ন থেকে) these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha