Exams Study Jobs Teachers Shop

Academic

Class 7 (Seven) 10 Questions By Dhaka international university

Academic For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. Since when Bengalis were subjected to exploitation?

a) since Pakistan was established
b) since India was established
c) since Tamaddum Majlish was established
d) since the language movement
Answer: since Pakistan was established

2. What was the main logic behind establishment of Pakistan?

a) Unity
b) Conspiracy
c) Religion
d) Cultural difference
Answer: Religion

3. What is the name of the first governor general of Pakistan?

a) Liakot Ali Khan
b) Muhammed Ali Jinnah
c) Nurul Amin
d) Shawkat Ali
Answer: Muhammed Ali Jinnah

4. when was Tamaddun Majlish established

a) 2nd September, 1947
b) 2nd october 1947
c) 2nd july , 1947
d) 2nd june, 1948
Answer: 2nd September, 1947

5. The then population of Pakistan?

a) 5 crore 90 lac
b) 6 crore 60 lac
c) 6 crore 90 lac
d) 4 crore 40 lac
Answer: 6 crore 90 lac

6. When did UNESCO declared International Mother Language day will be celebrated on 21st February?

a) November 17, 1999
b) November 7, 1999
c) November 17, 1997
d) Noovember 7, 1997
Answer: November 17, 1999

7. Election of 1954 held between which groups?

a) United Front/ Tamaddun Majlish
b) Awami League / BNP
c) Jamaat / Muslim League
d) United Front/ Muslim League
Answer: United Front/ Muslim League

8. The United Front announced how many points in the manifesto?

a) 1
b) 11
c) 22
d) 21
Answer: 21

9. Which President of Pakistan declared martial law on 7th October 1958?

a) General Ayub Khan
b) Liakot Ali Khan
c) Iskandar Mirza
d) Muhammed Ali Jinnnah
Answer: Iskandar Mirza

10. Who established Sharif Commission?

a) Sheikh Mujibur Rahman
b) Liakot Ali Khan
c) Muhammmed Ali Jinnah
d) Ayub Khan
Answer: Ayub Khan

We hope Academic these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report