Exams Post Study Jobs Leaderboard Shop

মহাকাশভিত্তিক ইতিহাস পরিক্রমা

General Knowledge 10 Questions By National University

মহাকাশভিত্তিক ইতিহাস পরিক্রমা For those studying or preparing for, this page contains 10 important questions and answers arranged in sequence. Each question is accompanied by the correct answer and, where necessary, a detailed explanation to help clarify your concepts. Read carefully and assess your own preparation.

1. প্রথম কোথায় লোহা আবিস্কৃত হয়?

a) গ্রিসে

b) এশিয়া মাইনরে

c) ইতালিতে

d) মিশরে

Answer: এশিয়া মাইনরে

2. কবে ফরাসি বিপ্লব সংঘটিত হয়?

a) ১৭৮৯

b) ১৭৯১

c) ১৭৯৫

d) ১৮০০

Answer: ১৭৮৯

3. চীন আবিষ্কার করেন -

a) উইলিয়াম হার্সেল

b) মার্কোপোলো

c) লিভিংস্টোন

d) গ্যালিলিও

Answer: মার্কোপোলো

4. পিথাগোরাসের জন্ম কোথায়?

a) ফ্রান্স

b) ব্রিটেনে

c) ইরাক

d) গ্রিসে

Answer: গ্রিসে

5. ইতিহাসের জনক কে?

a) হেরোডোটাস

b) এরিস্টটল

c) ওয়াশিংটন

d) নিউইয়র্ক

Answer: হেরোডোটাস

6. বাস্তিল দুর্গের পতন ঘটেছিল -

a) ১৪ জুলাই ১৭৮৯

b) ৭ জুন ১৭৮৮

c) ৫ জানুয়ারি ১৭৮৮

d) ২৬ মে ১৭৮৮

Answer: ১৪ জুলাই ১৭৮৯

7. প্যাপিরাস কী?

a) চিত্র

b) লেখনী

c) নলখাগড়া

d) গুপ্ত সংকেত

Answer: নলখাগড়া

8. অজন্তা এবং ইলোরা কী?

a) শিলাকাটা গুহা

b) গিরিশৃঙ্গ

c) গিরিমল্লিকা

d) গিরিনদী

Answer: শিলাকাটা গুহা

9. ভারতের শেষ মোঘল সম্রাট কে ছিলেন?

a) শাহজাহান

b) আকবর

c) বাহাদুর শাহ

d) হুমায়ুন

Answer: বাহাদুর শাহ

10. ইউরোপীয় রেনেসাঁ হয় -

a) ১৪৫৩ সালে

b) ১৭৮৯ সালে

c) ১৮২০ সালে

d) ১৯০০ সালে

Answer: ১৪৫৩ সালে

We hope মহাকাশভিত্তিক ইতিহাস পরিক্রমা these questions and answers will be helpful for your preparation. For more important study material, model tests, and study updates, browse the other categories on our website. If you have any feedback or corrections, please let us know via the 'Report' option below each question.

Error Correction Report

Disha

Disha

Online · instant answers

Disha

I'm Disha 👋

I guide you around Asopori. Ask in English or Banglish — however you like.

Disha